СЬОГОДНІ: Понеділок, 30.06.2025, 5:27

Які сорти винограду використовуються для виготовлення вин?

Створення вина — складний багатогранний процес. Будь-який винокур розуміє, що на смак впливає багато речей, починаючи від погоди та використовуваного обладнання і закінчуючи найтоншими технологічними особливостями виробництва та нюансами зберігання. Особлива увага приділяється ключовому інгредієнту — винограду. Кожен сорт створює нові смаки та аромати. Зазвичай у виробництві використовуються спеціальні технічні сорти, а не столові, оскільки вони мають більший відсоток цукру та вміст соку, а вина з них довго не псуються. 

Білі вина мають меншу кислотність, адже для їх виготовлення використовується лише сік і м’якуш плодів, без шкірки та кісточок. Кращі сорти винограду для білих вин:

  • Аліготе — невибагливий у догляді, має високу врожайність, підходить для тихих та ігристих. Напої з нього мають унікальний аромат квітів і фруктів.
  • Білий Мускат — популярна лоза для десертних вин. Залежно від регіону вирощування та ступеня дозрівання рівень цукру коливається в межах 20-25%. Ягоди мають яскраво виражений мускатний смак і тонкий аромат;
  • Рислінг — морозостійкий сорт з Німеччини, з якого роблять сухі столові вина. Вони хоча й мають високу кислотність, проте також відчуваються аромати квітів і меду;
  • Шардоне — відносно нейтральний універсальний виноград, тому з нього роблять як вишукані сухі напої з благородним кремовим ароматом, так і чудові десертні тихі та ігристі вина. Змішуючи його з іншим виноградом, навіть червоним, можна отримати цікаві бленди.

Червоні вина належать до благородних напоїв. Це пов’язано з певними труднощами, пов’язаними з отриманням алкоголю високої якості, адже треба правильно розкрити та подати виноматеріал. Це особливо стосується сухих напоїв екстракласу, оскільки висока кислотність і танінність сусла вимагають особливих технологічних процесів. Для їх виготовлення використовуються такі сорти винограду:

  • Каберне-Совіньйон — один з найпопулярніших червоних сортів. Вина мають насичений фруктовий смак, помірну кислотність та доступну ціну. Можна зберігати тривалий час, при цьому витримані купажі приємно дивують багатством і різноманітністю букета. Поціновувачі червоних вин з цієї лози можуть замовити доставку по доступній ціні за посиланням https://fozzyshop.ua/300070-vina-tikhie/s-43/sort_vinograda-kaberne_sovinon;
  • Сапераві — найстаріший сорт червоного винограду з Кахетії, вина з нього люблять за терпкий смак, в’язкість і відчутну тілесність. Основними нотками є чорнослив, ожина, чорна смородина та вишня;
  • Монастріл — лоза з Іспанії, з якої роблять сухі столові вина. Смак досить яскравий, ягідний, терпкий, в’язкий, пряний. Виноград використовується як окремо, так і в блендах із сортами Гренаш і Шираз;
  • Мерло — це один універсальний сорт, смак, аромат і тіло сильно залежать від процесу виробництва та витримки. Зазвичай з нього роблять легкі напівсухі вина.

Більшість відомих вин виробляється з цих сортів винограду, але існує багато інших місцевих і міжнародних видів, які також використовуються для створення різних напоїв. Кожен має свої особливості, які роблять їх життєво важливими у виноробстві.