СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 12:20

Самоізоляція: що це таке та як себе правильно ізолювати?

Інфекційне вірусне захворювання СOVID-19 стрімко поширюється у світі. В Україні, аби унеможливити поширення коронавірусу, ввели карантин. Одним із методів карантину є самоізоляція.

Що таке самоізоляція?

Самоізоляція – це утримання від контакту з інфікованими для того, щоб зменшити ризики поширення хвороби. Вона передбачає уникнення тісних контактів з іншими людьми – слід перебувати поряд не менше, ніж за 2 метри та не більше 15 хвилин.

Кому потрібна самоізоляція:

– якщо ви нещодавно повернулися з Китаю, Італії або з інших країн, де зафіксовано СOVID-19;

– якщо ви близько контактували хворими на коронавірус;

– якщо ви чекаєте результатів тесту на коронавірус СOVID-19.

Людям під час ізоляції потрібні: окреме приміщення, яке добре провітрюється; часте вологе прибирання та дезінфікуючі засоби; окремий посуд і рушники, маски.

Самоізоляція, якщо ви живете самі 

Про ваше рішення про самоізоляцію мають знати родичі або ж знайомі. Треба тримати телефонний зв’язок із кимось, хто зможе у разі потреби до вас прийти. Подумайте про резерв їжі та води. У разі необхідності речі та продукти вам можуть залишати під дверима квартири родичі чи знайомі. Можна користуватися послугами кур’єрів з дистанційною оплатою.

Як самоізолюватися, якщо ви живете не самі?

Треба ізолюватися в окремій кімнаті, яка добре провітрюється. По можливості варто користуватися окремою ванною та туалетом, а також окремо харчуватися. Обов’язково треба стежити за гігієною: часто і правильно мити руки з милом, проводити вологе прибирання. Якщо у вас є симптоми застуди – використовувати одноразові серветки та хустинки. Якщо необхідно контактувати з людьми, обов’язково одягати медичну маску, не забувати її змінювати. Якщо у вас є домашні улюбленці, варто теж мінімізувати з ними контакт.

Як довго треба бути на самоізоляції?

Самоізоляція повинна тривати не менше ніж 14 днів відтоді, як виникла причина ізоляції, тобто подорож, контакт з хворими.

Коли слід говорити про госпіталізацію?

Якщо під час самоізоляції у вас з’явилися симптоми, а саме: сухий кашель, утруднене дихання, гарячка – терміново треба звернутися до сімейного лікаря. Обов’язково повідомте свою історію подорожей та контакти з людьми.