СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 11:16

УПЦ МП має перейменуватися і вказувати в назві свою приналежність до Російської церкви – міністр

Усі повинні розуміти, що центр впливу на Українську православну церкву Московського патріархату перебуває в Москві.

Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський вважає, що Українська православна церква Московського патріархату у своїй назві має позначити свою приналежність до Російської церкви, оскільки її центр впливу розташований у Москві.

Про це він розповів в інтерв’ю РІСУ.

“І ми розуміємо, що центр впливу на Українську православну церкву Московського патріархату перебуває в Росії, в Москві. Звичайно, Україна повинна якимось чином враховувати це. І я вважаю, що принцип, що церква повинна внести у свою назву ідентифікацію, що вона належить до Російської православної церкви – це зрозуміла норма, яка просто визначає, хто є хто. Усі повинні розуміти, що центр впливу на Українську православну церкву Московського патріархату перебуває в Москві – через той самий Синод”, – підкреслив міністр.

На думку Бородянського, держава не повинна вказувати церкві, як їй називатися, але під час війни вона повинна позначити, хто є хто, і надати людям можливість свідомого вибору.

“Тут дійсно є нюанс, що країна почала втручатися в такі елементи, як назва – це не дуже правильно. Але в період війни, в період агресії проти нашої країни, коли відбуваються події на сході, і вони відбуваються вже довгий час, і коли в нас окупували Крим – я вважаю, що це нормально, коли країна позначає, хто є хто. І мені здається, що такі вимоги не можна в цьому контексті вважати втручанням”, – сказав Бородянський.

“Держава ж нічого не робила, вона просто сказала: давайте позначимо. Усе. Свобода віросповідання залишається, але давайте позначимо, хто є хто на цій території. Я не бачу в цьому ніяких проблем”, – додав він.