СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 20:09

На Рівненщині затвердили дорожню карту дій з легалізації праці

Найбільш дієві механізми взаємодії профспілок Рівненщини з територіальним Управлінням Держпраці задля активізації громадського контролю і боротьби з нелегальної зайнятістю визначили учасники Круглого столу, що відбувся в обласній Федерації профспілок. Участь у заході, проведеному у Міжнародний день права, взяв начальник Управління Держпраці у Рівненській області Юрій Наконечний.

Керівник територіального органу розповів про тенденції на ринку праці, методи та законодавчі передумови виявлення незадекларованої праці, важелі впливу на несумлінних роботодавців. Юрій Наконечний наголосив, що участь профспілок як представників трудових колективів в інформаційно-роз’яснювальній роботі особливо цінна.

На невідкладності спільних дій акцентував виступ голова Федерації_профспілок Рівненщини Микола Шершун:

«Рівень оплати праці, нелегальні робочі місця, які позбавляють людину соціальних гарантій, призводять до масової трудової міграції і зубожіння населення. Активна позиція профспілок – це потужний важіль впливу у відстоюванні трудових прав громадян і дієва допомога соціальним партнерам з Держпраці».

Учасники засідання обговорили шляхи реалізації розпорядження Кабміну №649-р «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення».

На підставі Угоди про співпрацю Управління Держпраці у Рівненській області та Федерації профспілок області учасники надали рекомендації профспілковій стороні всіх рівнів:

  • долучитися до інформаційно-роз’яснювальних та, в межах компетенції, контролюючих заходів Управління Держпраці, спрямованих на детінізацію ринку праці;
  • активізувати роботу щодо укладення територіальних тристоронніх угод в об’єднаних громадах Рівненщини;
  • для захисту прав та інтересів бізнесу та працівників ініціювати звернення до центральних органів влади щодо врегулювання бюджетно-податкової політики, що сприятиме детінізації економіки та ринку праці.