СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 3:34

Острозьку академію презентували під час літньої школи у Франкфурті-на-Одері

18 серпня 2022 в рамках міжнародної літньої школи Viadrinicum, яку щороку організовує Європейський університет Віадріна у Франкфурті-на-Одері відбулася презентація Національного університету «Острозька академія» та основних векторів реалізації ідеї академічного міста в Острозі.

Цьогорічною темою літньої школи обрано «University in Ruins. Scaffolding Futures». З огляду на повномасштабну війну, яку розв’язала Російська федерація проти України, цьогорічна літня школа присвячена ролі університету як суспільного актора, особливо під час кризових явищ в суспільстві. Зокрема, основну увагу присвячено кейсам зі сфери вищої освіти, які демонструють роль університету для творення соціальної уяви задля кращого майбутнього. Школа поєднала академічні та неакадемічні формати, які дозволяють учасникам активно досліджувати можливості для діалогу між різними видами знань та досвідів, які походять з академічних кіл, громадянського суспільства та мистецьких середовищ.

Одним із заходів програми цьогорічної літньої школи стала презентація кейсу Острозької академії, яку провів проректор з науково-педагогічної роботи, професор Дмитро Шевчук. Презентація була присвячена історичним аспектам і формуванню освітніх традицій Острозької академії, відродженню академії та її розвитку за часів незалежності України, стратегічних напрямків творення академічного міста в Острозі. Особливо учасників літньої школи зацікавив вплив Острозької академії на розвиток міста, регіону та країни. У своїй презентації Дмитро Шевчук наголосив, що від самого моменту відродження в часи незалежності академічна спільнота Острозької академії зосередила свої зусилля на формуванню української національної еліти. В цьому контексті було також наголошено на особливій увазі, яку університет приділяє співпраці із міською владою задля реалізації ідеї академічного міста. Реалізації ідеї академічного міста сприяє також проект «Town&Gown 2.0: the strategic cooperation between city and University in V4 countries and Ukraine», який реалізується в НаУОА за підтримки Міжнародного Вишеградського фонду. В рамках презентації кейсу Острозької академії було представлено основні результати цього проекту та анонсовано майбутні події, які заплановано на осінь цього року.

«Кейс Острозької академії надзвичайно зацікавив учасників літньої школи. Особливо для них значущими виявилися наші практичні напрацювання щодо співпраці між університетом та містом, а також перспективи, які ми окреслили у своїй стратегії, щоб таку співпрацю розвивати. Літня школа присвячена справді важливим проблемам, які актуальні для сучасної вищої освіти та визначенню соціальної місії університетів. Крім того, маємо домовленість із організаторами літньої школи, що як тільки покращиться безпекова ситуація в Україні і ми відсвяткуємо перемогу над ворогом, то спільно проведемо подібну літню школу на базі Острозької академію. Маю сподівання, що це можна буде зробити уже наступного літа», – зазначив Дмитро Шевчук.