СЬОГОДНІ: Вівторок, 19.03.2024, 12:30

У Рівому заклади вищої освіти презентували абітурієнтам умови прийому

24 травня 2022 року відбулося засідання наукової ради Рівненської областіУчасники обговорили особливості вступної кампанії до закладів вищої освіти у  2022 році.

Університети Рівненщини та Луганський державний медичний університет презентували специфіку діяльності закладів, особливості організації навчального процесу, продемонстрували матеріально-технічну базу та механізм вступу.

Замість 3 або 4 сертифікатів про проходження ЗНО, цього року вступники подаватимуть один сертифікат із результатами мультипредметного тесту та мотиваційний лист.

На контракт у більшості випадків достатньо буде лише мотиваційного листа.

Директор департаменту освіти і науки Петро Коржевський наголосив: «Тепер абітурієнти будуть складати один – національний мультипредметний тест (НМТ), який відбудеться у форматі комп’ютерного онлайн-тестування у навчальних закладах. Але фізична присутність абітурієнта є обов’язковою. Тобто поза навчальним закладом його написати не можна. Випускники, які опинилися у країнах ЄС, зможуть написати мультипредметний тест у центрах тестування у столицях європейських держав або на базі університетів цих країн».

Мультипредметний тест складається з трьох дисциплін: української мови, математики та історії України. На його написання буде 120 хв. У кожному блоці тесту буде 20 питань, тому абітурієнтам треба буде виконати 60 завдань.

Кількість набраних балів абітурієнти дізнаються одразу після завершення тесту. Пізніше результат кожного блоку буде переведено у шкалу 100-200 балів.

Заплановано три сесії проведення мультипредметного тесту:

  • основна (липень);
  • додаткова (липень);
  • спеціальна (вересень).

У додатковій сесії візьмуть участь ті, хто був змушений перервати тестування, наприклад, через оголошення повітряної тривоги. Додаткова сесія відбудеться після 10-денної основної сесії.

У додатковій сесії зможуть також взяти участь всі, хто з певних причин не змогли зареєструватися на основну сесію тестування до 19 квітня.

Середній бал документа про освіту цього року враховуватись не буде. На рейтинг також не впливатимуть медалі та призові місця в олімпіадах та конкурсах.

У вступній кампанії цього року більшу роль відіграватимуть мотиваційні листи.

У такому документі абітурієнт пояснює, чому вважає себе найкращим кандидатом на обрану спеціальність у певному виші. Це практика світових університетів.

Крім того, цього року випускники складатимуть один іспит, а не чотири, а тому число вступників з однаковими балами може зрости.

Під час вступу на бюджетні місця мотиваційний лист визначатиме рейтинг абітурієнтів з однаковим конкурсним балом.

Подати лист можна буде через єдину базу системи освіти ЄДЕБО.

Умови вступу на рівень бакалавра

  • спеціальності на бюджет – тест і мотиваційний лист.
  • творчі спеціальності – тест, мотиваційний лист і творчий конкурс;
  • спеціальності на контракт – мотиваційний лист. 

Умови вступу в магістратуру

У магістратуру вступники складатимуть магістерський комплексний тест (МКТ) із права та міжнародного права та магістерський тест навчальної компетентності (МТНК) на окремі спеціальності.

На бюджет вступники подаватимуть результати тестів МКТ або МТНК та мотиваційний лист, на контракт – тільки мотиваційний лист. На творчі спеціальності додатково відбудеться творчий конкурс.

Подання документів, співбесіди, творчі конкурси, фахові іспити і підтвердження місця можуть відбуватися з будь-якої точки світу.

Кількість сформованих електронних заяв-реєстраційних карток на НМТ на Рівненщині – 13 767.