СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 13:57

Бронежилети, які мали безкоштовно надіслати військовим, продаються в “Епіцентрі”

Львівський оборонний кластер звинуватив мережу торгових центрів “Епіцентр” у продажі бронежилетів, які вони безкоштовно надають захисникам.

Про це Львівський оборонний кластер повідомив на своїй сторінці фейсбук.

“Кому війна, а кому – мати рідна! Виявляється, цей вислів досі актуальний. У той час, коли ЛОК – Львівський Оборонний Кластер разом з донаторами, які матеріально допомагають проекту, докладає усіх зусиль, аби безкоштовно передати якнайбільше бронежилетів на фронт, хтось набиває власні кишені. Нещодавно отримали повідомлення одразу від кількох волонтерів, що у мережі торговельних центрів «Епіцентр» продають бронежилети, які схожі на наші! “, – пишуть активісти.

Вони додають, що на початку повномасштабного вторгнення РФ Міністерство оборони України визначило їх основним координатором волонтерського руху з виробництва бронежилетів.

“Лабораторія ЛОКу проводить випробування бронеплит на відповідність ДСТУ, експерти надають консультаційну підтримку волонтерам. Крім того, ми виклали у публічний доступ лекала наших плитоносок. Тому не були певними, що це саме наша продукція. Проте вирішили перевірити. Унікальна внутрішня система ідентифікації, яку використовує ЛОК при виробництві бронежилетів, дозволила встановити: чохли цих бронежилетів — нашого виробництва. Яким чином продукція, яку ЛОК безкоштовно передає українській армії та службам, опинилася на полицях магазинів? Вирішили шукати відповідь за допомогою Служби Безпеки України”, – наголосили у Львівському оборонному кластері і зазначили, що “надали компетентним органам дані щодо всіх контрагентів, провели звірку відвантажень, записів камер та обліку транспортних засобів і відповідальних осіб, які приїздили для отримання нашої продукції”.

Колектив Львівського Оборонного Кластеру вважає продаж їх плитоносок не просто шахрайством, а актом державної зради.

“Принципова позиція Львівського Оборонного Кластеру, який об’єднав волонтерів та підприємства оборонного сектора, — ми не беремо жодних коштів за бронежилети! І не продаємо їх! Для здійснення статутної діяльності ми приймаємо лише благодійні внески. Бронежилети виготовляються за гроші донаторів і передаються до Сил Логістики Міноборони, органів державної влади та місцевого самоврядування, напряму у військові частини або через організації, які звертаються до ЛОК і організовують логістику”, – кажуть в організації.

Станом на сьогодні кластером безкоштовно передано понад 30 000 бронежилетів.

“Знаючи як влаштована система співробітництва «Епіцентру» з постачальниками, дуже сподіваємося, що поважна компанія непричетна та у даному інциденті стала жертвою торговців совістю”, – додають у кластері.

В «Епіцентрі» заявили, що їм бронежилети поставила компанія «Група Венето», яка надала всі необхідні документи на товар: товарні накладні, сертифікати випробувань та якості. Тож торговельна мережа наголошує, що закупила їх правомірно з усіма підтверджуючими документами.

«Від активістів до СБУ надійшло звернення з проханням перевірити вищезазначені бронежилети. Вони здались їм схожими на ті, що були в гуманітарній допомозі для ЗСУ. У зв’язку з цим було вилучено з продажу бронежилети ТЕМ1 з декількох торговельних центрів. “Епіцентр” є добросовісним набувачем товару та надав до СБУ всі документи, які отримав від компанії “Група Венето”», — зазначає компанія.