СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 17:57

На Рівненщині можуть скасувати державну реєстрацію релігійних громад упц мп

Депутати Рівненської обласної ради пропонують заборонити в області діяльність церкви московського патріархату.

Відповідний проект рішення вже опубліковано на офіційному сайті обласної ради.

Нагадаємо, що сесія обласної ради відбудеться 20 травня цього року.

Депутати планують затвердити звернення облради до Верховної Ради України з вимогою прийняти закон, який унеможливить (заборонить) діяльність УПЦ (МП) в Україні, а від Рівненської обласної державної адміністрації (Рівненської обласної військової адміністрації) проситимуть розглянути питання про скасування в установленому законодавством порядку Статутів та державної реєстрації релігійних громад УПЦ (МП) на території Рівненської області.

“Війна, що вже не один місяць триває на українській землі, кров, пролита російськими окупантами, тисячі вбитих, серед яких жінки і діти, мільйони біженців, які були змушені покинути рідний дім, – все це змусило багатьох українців переглянути ставлення до нашого північного сусіда: його історії, культури, мови, церкви.

Сьогодні бачимо істинну сутність так званого «русского міра» – ідеології, що стала головною рушійною силою нинішньої війни. Російські пропагандисти за допомогою цієї ідеології сформували у своїх співвітчизників міф про виняткову історичну роль Росії і дійшли аж до заперечення існування українського народу як такого. Наслідками пропаганди стало публічне схвалення переважною більшістю росіян руйнувань і смертей, які принесла їхня армія в Україну.

Прикро, але водночас символічно, що імперські прагнення російської влади, ідеологія «русского міра» штовхнула Путіна на війну з Україною, а Московського патріарха Кіріла – на благословення цієї війни, про що він неодноразово заявляв публічно.

Звичайно, ці кричущі факти відгукнулися болем у серцях багатьох православних українців, у тому числі священнослужителів та ієрархів УПЦ (МП). Вони почали відмовлятися згадувати під час Літургії імені патріарха Кіріла, ініціювати його публічне засудження, шукати канонічний спосіб здобуття автокефалії…

От лише цей канонічний спосіб отримання автокефалії для УПЦ (МП) не потрібно вигадувати. Він був запропонований Вселенським патріархом Варфоломієм ще у 2018 році. Тільки тоді, на жаль, значна частина православних віруючих УПЦ (МП) Рівненщини відмовилась від нього, залишившись вірними патріарху Кірілу та його церкві. Разом з тим, ця можливість залишається актуальною й сьогодні. В Україні вже існує помісна автокефальна Православна Церква, п’ятнадцята у диптиху Сестер-Церков Православного світу. І в цій Церкві на вірних УПЦ (МП), ми переконані, чекають. Чекають, щоби разом розділити радість молитви і причастя з єдиної Чаші Христової.

Проте з сумом констатуємо, що церковне керівництво УПЦ (МП) на Рівненщині, більшість представників духовенства замість єдності у Христі в Православній Церкві України йдуть шляхом відстрочок та пошуком довгих та сумнівних шляхів, залишаючись у структурі РПЦ на чолі з її предстоятелем. При цьому відомо багато фактів, коли громади УПЦ (МП) виявляють бажання приєднатися до ПЦУ. Проте такі прагнення блокуються церковним керівництвом, інколи – шляхом відвертих залякувань чи погроз”, – йдеться у зверненні.