СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 12:40

Організатор рівненського спідвею розповів, скільки грошей отримали з Польщі

– Кожен у світі бачив, як вбивають багато мирних жителів. Це різанина, кошмар і великий злочин. За що вони вбили цих людей? Тільки тому, що вони були українцями? – запитує рівнянин Сергій Головня, член правління Федерації мотоциклів України.

Останніми днями українські війська повідомили про те, що відбили у росіян кілька міст, що перебували під їх окупацією з початку війни. Нині ворожі війська зосередилися на південному сході України.

– Дуже погано, що ця війна та агресія з боку Росії навіть почалася. Шкода, що це трапилося не тільки з військовими, а й з цивільними. Як бачимо останніми днями, ситуація в Україні краща, оскільки армії вдалося витіснити росіян з різних міст. Російські військові зараз зосереджені переважно на півдні та сході нашої країни. Проте вони залишили по собі, наприклад, під Києвом – у Бучі, Ірпені чи Чернігові багато зруйнованих будівель. Останніми днями там був Президент України з різними представниками ЗМІ – журналістами не лише нашої країни, а й європейських редакцій, – розповідає в інтерв’ю польському виданню WP SportoweFakty Сергій Головня.

На жаль, разом із виведенням російських військ виявляються докази подальших злочинів, також проти сотень мирних жителів, які мали місце у відвойованих містах.

– Кожен у світі бачив, як вбивають багато мирних жителів. Це різанина, кошмар і великий злочин. За що вони вбили цих людей? Тільки тому, що вони були українцями? Це були вбивства. Рано чи пізно це закінчиться, а винних треба притягнути до суду. Президент України пообіцяв, що зловмисники будуть виявлені, і сьогодні є більше способів це зробити – Інтернет, телефони, можна отримати інформацію, хто з ким спілкувався тощо, – додає рівнянин.

Подібна ситуація мала місце в Європі понад 50 років тому

Головня порівняв нинішню ситуацію з іншими історичними подіями, які відбулися в Європі другої половини минулого століття. Вони стосувалися агресії військ Варшавського договору, переважно Радянського Союзу, проти однієї з європейських країн.

– Все, що зараз відбувається, схоже на те, що було в Чехословаччині 1968 року. Тоді було «втручання» Радянського Союзу в цю країну, а тепер Росія увійшла в Україну, щоб не дати нам жити так, як ми хочемо. Ми вільний народ і нація. Ми повинні самі керувати своєю країною, робити те, що хочемо, і втілювати свої мрії в життя. У нас своя політика, яка Росії, звичайно, не сподобалася.

Я неодноразово був у Польщі, де після Другої світової війни є багато меморіальних місць і споруд, наприклад, концтабори. Звісно, ​​в таких містах, як Буча, Ірпінь, Чернігів, чи десь у Києві, влада має зробити щось подібне. Зруйновані будівлі можуть стати пам’ятниками та меморіалами, щоб згадати те, що було зараз, і показати, якими були росіяни, таким чином об’єднавши українців. Завдяки цьому вся молодь і ті, хто прийде після нас, будуть знати, що колись у цих містах відбулася така жахлива історія, як війна між Росією та Україною, – сказав Головня.

В околицях вищезгаданої Бучі пролягала траса мотокросу, де цього року мав відбутися чемпіонат світу. На жаль, внаслідок військових дій вона була пошкоджена.

– У Бучі у нас також є колеги з мотофедерації України, в т.ч. Там Олександр Пащинський, колишній мотокросер, який також працює в Ірпеньській раді. Він також є членом правління нашої федерації. Ми час від часу говорили про те, що там відбувається. Були зруйновані не лише будинки та вбиті люди, а й траса мотокросу, одна з найкращих в Україні. Цього року тут мав відбутися один із раундів чемпіонату світу з кросу з боків, тобто змагання на топ-шельці. Ця ситуація погана не лише для українського народу, а й для спортсменів, адже руйнується така інфраструктура.

Ми багато думаємо про це і намагаємося допомогти. Ми отримали гуманітарну допомогу від клубів Тарнова та Жешува, розмовляємо з іншими центрами в Польщі, які також пообіцяли нас підтримати. Також нам дуже допомогли люди з клубу в Жарновіці, Словаччина. Приватна компанія з Кракова надала нам різні медичні засоби, – додав він.

У Рівному досі чути сирени

А яка зараз ситуація у Рівному, де є спідвейний клуб, яким керує наш співрозмовник? Нагадуємо, що в цьому місті мало відбутися кілька змагань чемпіонату світу та Європи, які через війну в Україні довелося перенести чи скасувати.

– Повітряні сирени все ще є. У новинах повідомлялося, що в одну з попередніх ночей на Рівненщині було випущено чотири ракети. Три з них було знищено відразу, а одна впала у поле. Я сподіваюся, що скоро все закінчиться. Дуже добре себе показав президент України Володимир Зеленський, який дуже рішучий у всьому. Можна сказати, що під час цієї війни він був іншим. Брати Клички справляють дуже гарне й сильне враження. Їхні заяви проти Росії дуже мотиваційні. Це сильні люди, їх знає весь світ як боксерів. Вони підтримують не лише Київ, де Віталій мер, а й увесь наш народ, – пояснив Сергій Головна.

Влада польського спідвею запропонувала свою допомогу гонщикам з України, які займаються спідвеєм. Наш співрозмовник не приховує вдячності, говорячи про підтримку активістів.

– Я постійно на зв’язку з Польським автомобільним товариством та Пьотром Шиманським. Ми вже отримали допомогу в розмірі 100 тис. PLN для Збройних Сил України, а також PZM пообіцяв цього року матеріально-технічну та фінансову допомогу всім учасникам з України, які беруть участь у змаганнях чемпіонатів світу та Європи. Серед них Марко Левишин, який буде стартувати у кваліфікації, та Андрій Розалюк. Андрій Карпов та Олександр Локтаєв поки не можуть брати участь у цих заходах, тому що вони перебувають в Україні, а за кордон, як відомо, виїзд за кордон був заборонений особам від 18 до 60 років, – наголошує наш співрозмовник.

Гран-прі у Варшаві може бути символічним

Як з’ясувалося, нещодавно обговорювалося, що один з українських гравців може виступити в якості дублера під час Гран-прі Польщі Orlen FIM Speedway, запланованого на 14 травня на PGE Narodowy.

– Ми розмовляли з польськими активістами про те, що Марко Левишин може бути дублером під час турніру Гран-прі у Варшаві. PZM хотів показати нам таку підтримку. Зараз у Польщі багато українців, це покажуть по телебаченню, і це буде позитивним посилом для нашої країни. Сподіваюся, що всі польські вболівальники сприймуть це позитивно, і це відбудеться лише на цьому турнірі у Варшаві. Зараз у нас багато проблем, тому це може допомогти українському спідвею, а також всьому автоспорту. Це дало б нам крила, – додає він.

Крім того, перед першим раундом польських ігор вшанують пам’ять жертв російських військових дій в Україні. Ми вже знаємо, що це станеться в перші вихідні ліги.

– Ми звернулися до польських активістів із проханням, щоб у Екстралізі, 1-й та 2-й лізі кожен матч першого раунду всіх змагань розпочинався, наприклад, з хвилини мовчання чи якоїсь іншої підтримки українців. Це також буде по телевізору, у нас є багато шанувальників, які цим всім цікавляться. Таким чином була б показана підтримка України.

Одним із спортсменів з України, який на початку війни перебував за межами країни, є Марко Левішин, якому нещодавно допоміг клуб із Кросно. Це, серед іншого, стартувати у відбірковому раунді ПМГ-2023.

– 100 відсотків Марко Левішин стартує у відбіркових раундах Гран-прі. Зараз він отримує велику підтримку від клубу в Кросно. Йому надали житло та харчування. Його напарник приступив до роботи в понеділок і вже заробляє гроші. Марко весь час тренується. Зі свого боку ми йому теж допомагаємо, разом із батьком давали йому гроші на проживання та обслуговування двигунів, а також привезли трохи з минулого року. Клуб з Кросно придбав йому два нових двигуни – у Яцека Ремпали та фіна Руне Єнсена. Йому також дали дві нові рамки, а у нас із Рівного одна. Ми хочемо подякувати Wilki Krosno за підтримку Марека Левишина, – сказав Сергій Головня.

Нещодавно до Унії Тарнув приєдналися троє молодих гравців – Василь Зламан, Михайло Тимощук та Роман Капустін. Як налагодилася ця співпраця, розповідає наш співрозмовник.

– Як тільки почалася війна, ми одразу шукали можливості врятувати цих молодих хлопців. Ми з ними працювали кілька років, вони прогресували, і було б шкода втратити таких гонщиків. Наразі вони одні з найкращих, тому ми повинні були щось зробити, щоб уберегти їх від небезпеки. Нам вдалося зв’язатися з клубом з Тарнова, де нам дуже допоміг президент Даніель Балут. Ми також зв’язалися зі Станіславом Бужею і підписали меморандум, щоб хлопці могли там тренуватися. Василь Зламан навіть підписав аматорський контракт з клубом, адже у нього є шанс виступити цього року в змаганнях DMPJ – один іноземець може потрапити до команди з 2-ї ліги, – пояснив Головня підписання контракту з Unia Tarnów Gołownia.

Шанс на старти української збірної в Польщі

Як виявилося, вищезгадані троє спортсменів не обов’язково будуть стартувати на змаганнях DMPJ в Unia Tarnów. У цій ситуації змагатися в ньому міг лише один, а якби до них приєднався Назар Парницький, якого пов’язують з Унією Лешно, українська команда могла б змагатися самостійно.

– Ми розмовляли з польськими активістами, і один із варіантів – почати в Unia Tarnów, а інший – створити для цих ігор окрему українську команду, яка б отримала підтримку від PZM. Їм пообіцяли допомогу, і навіть Марек Цесляк був би тренером такої команди. Ці чотири конкуренти будуть їздити та розвиватися в DMPJ за певної підтримки Польського автомобільного товариства. Такий сценарій є дуже вірогідним, оскільки Пьотр Шиманський пообіцяв, що всім українським учасникам буде видано польську ліцензію, щоб вони могли починати з 15 років, бо такі правила, каже український активіст.

Як з’ясувалося, ініціатива, щоб команда з України виступала в іграх DMPJ, зародилася кілька років тому. Однак це не було реалізовано, і пандемія COVID-19 заважала в попередніх сезонах.

– У 2019 році, коли ми організовували фінал Індивідуального чемпіонату Європи серед юніорів у Рівному, я, міський голова нашого міста та Пьотр Шиманський, говорили про те, що 2020 року українська команда має стартувати в DMPJ. Протягом двох днів у Рівному мали відбутися два тури. Потім, однак, з’явився коронавірус, подібне було і в 2021 році, тому шансів на нього не було. Тепер повернулася тема минулих років. У нас була спільна думка, що молоді гравці нашої секції поїдуть на молодіжний чемпіонат Польщі рік-два. Вони б набиралися досвіду на польських трасах, ми б співпрацювали з клубами та PZM, а потім команда з Рівного могла б грати у 2-ій польській лізі спідвею. Тому, якби така команда змогла взяти участь у змаганнях DMPJ, це було б чудово, і ми були б дуже вдячні за такий шанс, – додає він.

На завершення президент клубу з Рівного ще раз висловив подяку всім, хто нещодавно підтримував його земляків.

– У важкий для українського народу період громадська організація Клуб вболівальників рівненського спідвею та прихильники мотоспорту в нашій країні висловлюють щиру подяку за постійну підтримку та допомогу, яку надає Республіка Польща та її жителів біженцям з України, – сказав Сергій Головня.