СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 1:55

На Рівненщині нотаріуси посвідчили понад 60 шлюбних договорів

Особи, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, а також подружжя мають право за власним бажанням укласти договір щодо вирішення спірних питань життя сім’ї (шлюбний договір). Згідно зі ст. 93 Сімейного кодексу шлюбним договором регулюються майнові відносини між подружжям, визначаються їхні майнові права та обов’язки. Також можуть бути визначені майнові права та обов’язки подружжя як батьків.

У разі недодержання сторонами вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору такий договір є нікчемним.
В останні роки в Україні все більше подружніх пар або наречених мають бажання укласти шлюбний договір. До слова, у 2021 році нотаріуси Рівненської області посвідчили 64 шлюбних договорів.

Шлюбний договір, укладений до реєстрації шлюбу, набирає чинності в день реєстрації шлюбу, а шлюбний договір, укладений подружжям, – у день його нотаріального посвідчення.

На укладення шлюбного договору до реєстрації шлюбу, якщо його стороною є неповнолітня особа, потрібна письмова згода її батьків або піклувальника, засвідчена нотаріусом.

У шлюбному договорі може бути встановлено загальний термін його дії, а також строки тривалості окремих прав та обов’язків. Також може бути встановлена чинність договору або окремих його умов і після припинення шлюбу.

Одностороння зміна умов шлюбного договору та одностороння відмова від шлюбного договору не допускаються. Змінити чи відмовитися від шлюбного договору може лише подружжя.