СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 11:34

Суд визнав недійсним договір оренди земельної ділянки у Вараші

Колегія суддів Рівненського апеляційного суду залишила без змін рішення місцевого суду, погодившись із висновком суду про те, що рішення Кузнецовської міської ради від серпня 2015 року про передачу на земельних торгах права оренди земельної ділянки та результати земельних торгів щодо права оренди земельної ділянки визнано недійсним рішенням суду, яке набрало законної сили, тому наявні підстави для визнання недійсним договору оренди спірної земельної ділянки, укладеного у жовтні 2015 року між Кузнецовською (нині — Вараською) міською радою та фізичною особою-підприємцем.

Суд встановив, що відповідно до договору купівлі-продажу, укладеному в 2009 році, позивач купив у місті Вараші домоволодіння. Це підтверджується витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно.

Кузнецовська міська рада своїм рішенням у серпні 2015 року затвердила проєкт землеустрою щодо відведення міській раді земельної ділянки площею 0,1600 га для продажу права оренди терміном на 5 років на земельних торгах (аукціоні) для будівництва та обслуговування будівель торгівлі за рахунок земель запасу комунальної власності житлової та громадської забудови міської ради. Цим же рішенням визначено передачу права оренди земельної ділянки способом проведення аукціонних торгів.

У жовтні 2015 року Рівненська товарна біржа провела земельні торги (аукціон), за яким організатор (продавець) Кузнецовська міська рада продала право оренди терміном на 5 років земельної ділянки  у Вараші, з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування будівель торгівлі.

Переможцем торгів став вараський підприємець — відповідач у справі, з яким міська рада того ж дня уклала договір оренди земельної ділянки строком дії до 1 серпня 2021 року. Додаткові угоди до договору оренди земельної ділянки не укладалися.

Після цього розпочалася низка судів.

У лютому 2016 року позивач звернувся до суду з позовом до Кузнецовської (нині — Вараської) міської ради та орендаря про визнання недійсним рішення міської ради та результатів торгів.

Кузнецовський міський суд позов задоволив. Натомість Апеляційний суд Рівненської області у липні 2016 року це рішення скасував та ухвалив нове — про відмову у задоволенні позову, оскільки позивач не підтвердив своє законне право на користування або володіння спірною земельною ділянкою.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у червні 2017 року судові рішення попередніх інстанції скасовані, а справу передано на новий розгляд до суду першої інстанції.

У грудні 2018 року місцевий суд відмовив позивачеві у задоволенні його позовних вимог про визнання недійсним рішення міської ради та результатів торгів.

У квітні 2019 року Рівненський апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції та ухвалив нове рішення про задоволення позовних вимог позивача. Визнав недійсним рішення міської ради про передачу на земельних торгах права оренди земельної ділянки площею 0,1600 га, а також визнав недійсними результати й самого аукціону.

Постановою Верховного Суду у грудні 2020 року постанову суду апеляційної інстанції залишено без змін.

Після цього позивач звернувся до місцевого суду із позовом до Вараської міської ради та фізичної особи-підприємця про визнання недійсним договору оренди спірної земельної ділянки.

Суд першої інстанції позовні вимоги позивача задовольнив.

Представник відповідача оскаржив рішення місцевого суду до Рівненського апеляційного суду, просив його скасувати та ухвалити нове рішення — яким у задоволенні позову відмовити.

Перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, заслухавши пояснення учасників судового розгляду, апеляційний суд прийшов до висновку про відсутність підстав для її задоволення.

Залишаючи рішення суду попередньої інстанції без змін, колегія суддів погодилась з висновком суду про те, що рішення Кузнецовської міської ради від серпня 2015 року про передачу на земельних торгах права оренди земельної ділянки та результати земельних торгів щодо права оренди земельної ділянки визнано недійсним рішенням суду, яке набрало законної сили, тому наявні підстави для визнання недійсним договору оренди спірної земельної ділянки, укладеного у жовтні 2015 року між Кузнецовською міською радою та фізичною особою-підприємцем.

Установивши дійсні обставини справи, суд першої інстанції дав належну оцінку зібраним доказам, правильно застосував норми матеріального права, не допустив порушень норм процесуального права, які б призвели до неправильного вирішення спору та дійшов обґрунтованого висновку про задоволення позову.

Покликання апелянта на те, що місцевий суд повинен був застосувати наслідки недійсності договору оренди спірної земельної ділянки є необґрунтованими, оскільки, на переконання колегії суддів, вирішення цього питання не є доцільним у межах розгляду цієї справи.