СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 19:48

На Рівненщині масово закривають навчальні заклади. Причина – не тільки у коронавірусі

Переведення на дистанційку молодших школярів – це законно чи просто на місцях перестраховуються? Раніше, якщо не помиляюсь, йшлося, що навіть за червоної зони молодші класи вчаться очно. Конкретно: Великоцепцевицький ліцей (Антонівська ТГ, Вараський р-н). Відсьогодні молодші класи на дистанції. При тому, що про якийсь спалах ковіду в школі не чути. Інтернет у селі не скрізь добрий, місцевий провайдер зараз, поки мороз, навіть не береться щось робити. А між тим, дітям сказали дивитися з дому онлайн-уроки. Це справді нагальна потреба чи перегини на місцях?

На ці питання від журналістів на онлайн-брифінгу в Рівненській ОДА відповів Сергій Подолін, перший заступник голови Рівненської облдержадміністрації.

– Перехід на дистанційну форму навчання зумовлений стрімким ростом захворюваності на ГРВІ та COVID здобувачів освіти, зокрема початкової ланки.

Відповідно до Закону України «Про освіту» заклади освіти наділені автономією, що полягає в їх самостійності у прийнятті рішень щодо освітніх, організаційних, фінансових, кадрових та інших питань діяльності, що провадиться в порядку та межах, визначених законом.

Частиною четвертою статті 38 Закону встановлено, що організація освітнього процесу та діяльності закладу загальної середньої освіти належать до повноважень його керівника.

Організація дистанційного навчання регламентована Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти, затвердженим наказом МОН від 08 вересня 2020 року № 1115.

Відповідно до цього Положення організація дистанційного навчання може здійснюватися:

  • забезпечення здобуття повної загальної середньої освіти за дистанційною формою;
  • використання технологій дистанційного навчання під час організації здобуття середньої освіти за різними формами, у тому числі під час карантину та інших надзвичайних обставин.

Минулого року 193 соціальні заклади у громадах області під’єднали до швидкісного інтернету, в тому чисті і школи.

Це зробили за державні кошти у рамках проєкту Міністерства цифрової трансформації України «Інтернет-субвенція». Цьогоріч його мають намір продовжити.

Тож громади, де соціальні заклади досі не мають доступу до якісної мережі, зможуть подавати документи на участь у ньому.

Джерело: Володимирець.сіті