СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 22:51

На Рівненщині викрили 33 підпільних АЗС

На ринку нафтопродуктів в Україні загалом і на Рівненщині зокрема нині склалася критична ситуація, пов’язана зі збільшенням кількості нелегальних автозаправних станцій та автогазозаправних пунктів. Про це йшлося на засіданні міжвідомчої робочої групи з питань запобігання, виявлення та припинення кримінальних правопорушень, пов’язаних з нелегальним функціонуванням автозаправних станцій, яку провели в Рівненській обласній прокуратурі.

Торік правоохоронці та працівники контролюючих органів припинили діяльність 33 підпільних АЗС на Рівненщині, вилучили понад 913 тонн паливно-мастильних матеріалів, загальною вартістю понад 26,5 млн грн та обладнання для їх розливу орієнтовною вартістю 4,1 млн грн. Крім того, на підприємців-порушників накладено штрафів на понад 23 млн грн. Таку інформацію озвучив перший заступник керівника обласної прокуратури Віталій Козлов.

«Сьогодні в нашій області роздрібну торгівлю пальним здійснюють 62 суб’єкти господарювання, яким видано 215 ліцензій. І усі ці підприємці останнім часом також потерпають від конкурентів-нелегалів. Адже вони  спотворюють добросовісну конкуренцію на ринку, у зв’язку з чим легальний бізнес припиняє розвиватися, а операторам, які працюють в легальному полі, доводиться підвищувати ціну на пальне для покриття інвестиційних та інших затрат.» – зазначив Віталій Козлов.

Завдяки спільним зусиллям та скоординованим діям правоохоронних та контролюючих органів, які також входять до цієї міжвідомчої робочої групи, торік вдалось ліквідувати кілька протиправних каналів надходження пального до нелегальних автозаправних станцій. Серед них і діяльність, налагоджена працівниками Регіональної філії «Львівська залізниця» АТ «Укразалізниця», які у складі організованих груп зливали та привласнювали пальне з локомотивів та продавали за його за цінами нижче ринкових.

Учасники зустрічі обговорили проблемні питання у роботі, окреслили плани, завдання та спільні заходи на наступний період, а також домовились про те, що припинення діяльності нелегальних АЗС на території області, притягнення до відповідальності винних осіб та усунення наслідків, які вже настали від їх злочинної діяльності, має стати одним з першочергових завдань правоохоронних та контролюючих органів регіону.