СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 12:24

На Рівненській АЕС впроваджують хорватське обладнання

На Рівненській АЕС проведена установча нарада під головування заступника головного інженера з ремонту Олександра Іванька щодо проведення випробувань міцнощільних глушок парогенераторів на енергоблоці №4 РАЕС, який перебуває в планово-попереджувальному ремонті (ППР). Участь у заході взяли фахівці РАЕС, залучені у цих роботах, та представники компанії-виробника «INETEC» (Хорватія).

Захід із впровадження міцнощільних глушок колекторів парогенераторів виробництва «INETEC» реалізується на Рівненській АЕС відповідно до Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС України. Перед реалізацією заходу та підготовкою специфікації було детально проаналізовано досвід інших АЕС світу, можливі конструкції та матеріали глушок. Тендер на виготовлення та постачання цього обладнання виграла хорватська компанія INETEC.

Випробування міцнощільних глушок колекторів парогенераторів уже успішно відбулися на Запорізькій та Южно-Укранській АЕС. На Рівненській АЕС такі випробування буде проведено вперше на енергоблоці №4, а в ППР-2022 на блоці №3.

За словами головного технолога енергоремонтного підрозділу РАЕС Олексія Попова, реалізація згаданого заходу дасть змогу виконувати низку операцій у реакторному відділенні паралельно, що оптимізує час проведення ремонту. Зокрема можливо одночасно проводити контроль металу теплообмінних трубок парогенераторів та перевантаження ядерного палива.

«Під час ППР міцнощільні глушки встановлюються в нижню частину колекторів парогенераторів, завдяки чому, після підняття рівня теплоносія першого контуру в басейні витримки, колектори залишаються сухими. Відповідно фахівці служби контролю металу та ремонтний персонал електростанції можуть паралельно виконувати в них роботи. Спеціалісти РАЕС пройшли всю необхідну як теоретичну, так і практичну підготовку на випробувальному стенді-імітаторі колектора парогенератора. Під час випробувань спеціалісти INETEC надаватимуть технічну та консультативну підтримку з врахуванням досвіду попередніх випробувань на інших АЕС», – прокоментував Олексій Попов.

Під час планово-попереджувальних ремонтів енергоблоків РАЕС проводяться регламентні та позарегламентні операції, послідовність виконання яких складає загальну тривалість ремонту з точністю до години. Відтак, важливо чітко спланувати та скоординувати роботи задля їхнього виконання з максимально можливою економією часу. Успішна реалізація заходу з впровадження міцнощільних глушок на парогенераторах у майбутньому дасть змогу скоротити терміни проведення ППР, а це додаткові кіловат-години електроенергії до енергосистеми країни.