СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 15:17

На Рівненській АЕС вводиться в дію нова процедура розслідування подій

5 січня відбулася робоча зустріч Ради фахівців з досвіду експлуатації АЕС України. Учасниками онлайн-заходу стали відповідальні за напрямом представники НАЕК «Енергоатом» та її відокремлених підрозділів: Рівненської, Хмельницької, Южно-Української та Запорізької АЕС. Метою зустрічі фахівців стало приведення у відповідність до нововведених Держатомрегулювання нормативних документів щодо порядку розслідування та обліку експлуатаційних подій у роботі атомних станцій.

З 1 січня поточного року набуло чинності нове «Положення про порядок розслідування та обліку експлуатаційних подій у роботі атомних станцій», розроблене Державною інспекцією з ядерного регулювання спільно з Державним науково-технічним центром з ядерної та радіаційної безпеки. Документ удосконалює систему нормативно-правового регулювання ядерної та радіаційної безпеки щодо визначення вимог у питанні обліку і розслідуванні експлуатаційних подій у роботі АЕС та приводить національне законодавство у відповідність до міжнародних норм. Також у Положенні враховано рекомендації МАГАТЕ, підходи WENRA, національні підходи Франції й Німеччини до врахування досвіду експлуатації та розслідування експлуатаційних подій.

Із нововведень у нормативному документі: уточнено ознаки категорій експлуатаційних подій; встановлено більш чіткі вимоги до оцінки експлуатаційних подій за впливом на безпеку та за міжнародною шкалою ядерних та радіаційних подій INES; встановлено загальні вимоги та методику виконання кількісної імовірнісної оцінки експлуатаційних подій; переглянуто вимоги до аналізу експлуатаційних подій, що повторюються; деталізовано та уточнено вимоги до звіту з розслідування експлуатаційної події та впровадження коригувальних заходів; встановлено порядок звітування про результати аналізу досвіду експлуатації від експлуатаційних і малозначущих подій; уточнено та приведено основні визначення у відповідність до сучасних міжнародних вимог, а також доповнено словник кодів.

Відтак, експлуатуюча організація – ДП «НАЕК «Енергоатом» коригує відповідно до нових вимог свої внутрішні нормативні документи щодо розслідувань та ведення обліку експлуатаційних подій у роботі атомних електростанцій.

За словами провідного інженера групи розслідувань порушень служби відомчого нагляду та пожежної безпеки РАЕС Владислава Маслюковського, під час зустрічі обговорювалися зауваження до проєктів документів: «Положення про порядок розслідування та обліку експлуатаційних подій у роботі АЕС ДП «НАЕК «Енергоатом» ПЛ-Д.0.03.010» та «Типової детальної покрокової процедури розслідування експлуатаційних подій у роботі АЕС».

«Наразі, до введення в дію галузевого та розробки станційного положення про облік та розслідування експлуатаційних подій у роботі атомних станцій, на електростанції прийнято до виконання «Тимчасовий порядок розслідування експлуатаційних подій та технологічних порушень ВП РАЕС» в якому враховано всі вимоги нового Положення НП 306.2.235-2021 та «Інструкції про розслідування і облік технологічних порушень на об’єктах електроенергетики і в об’єднаній енергетичній системі України» СОУ-Н МПЕ 40.1.08.551:2009» – прокоментував Владислав Маслюковський.