СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 1:16

На Рівненщині завершився трирічний пілот із сертифікації педагогів

Третій рік поспіль вчителі початкових класів всієї країни пілотували проєкт «Сертифікація», який у перспективі повинен повністю замінити атестацію. Уже підведено підсумки процедури та поставлено пріоритети.

Так, цьогоріч сертифіковано 1025 освітян зі всієї України, з них – 34 з Рівненщини. Впродовж трьох років Всеукраїнського пілоту документи отримали 4170 педагогів Нової української школи, з них –116 вчителів нашої області.

«Із впровадженням сертифікації вчителі отримали можливість ділитися своїми здобутками, рости в кваліфікації та професії. Сертифікація – це  успішно здоланий марафон компетентнісного оцінювання плюс 20% надбавки до зарплати, а найголовніше – зарахування наступної чи підтвердження наявної вищої кваліфікаційної категорії», – зазначив перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін.

Вчительське ЗНО відбувалося шляхом незалежного тестування, самооцінювання та вивчення практичного досвіду роботи. Реєстрація здійснювалася виключно на добровільних засадах.

«На відміну від атестації, яка проводиться в закладах освіти, сертифікація є незалежним зовнішнім оцінюванням, під час якого вивчаються різні складові професійної діяльності вчителя. Сертифікація покликана виявити талановитих учителів, разом із тим, створює нові можливості для вдосконалення, саморозвитку, покращення, модернізації освітніх методик та професійних якостей педагогів. Сертифікація – ще один важливий елемент реформи Нової української школи, який згодом перейде в базову та профільну школу», – наголосив начальник управління Державної служби якості освіти у Рівненській області Святослав Сидорук.

Сертифікат видається учасникам, які набрали достатню кількість балів. До складу комісії, яка визначала пороговий бал 2021 року, вперше було включено сертифікованих вчителів попередніх років та розробників професійного стандарту вчителя початкових класів. До слова, до складу комісії ввійшов і вчитель із Рівненщини.

Сертифікат діятиме впродовж трьох років. Підтвердженням видачі сертифіката педагогічному працівникові є наявність відповідної інформації в Єдиній державній електронній базі з питань освіти.