СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 13:56

У Рівному міська влада вирішила проблему із нестачею місць на кладовищах

Однією із найбільших проблем у Рівному є нестача вільних місць для поховання на кладовищах міста. А протягом останнього року ця проблема стала ще критичнішою через зростаючу динаміку смертності внаслідок коронавірусу.

Про це сьогодні під час брифінгу для ЗМІ повідомили представники міської влади.

За словами міського голови Олександра Третяка особливо гостра ситуація на кладовищі “Нове”, що по вулиці Енергетиків, на якому місць для поховання практично вже немає.

“Та територія на даному кладовищі, яку ми планували, що нам ще вистачить на деякий час, унаслідок суттєвого збільшення кількості померлих від ковіду, практично вичерпала себе і місця для поховання там вже практично відсутні. Тому, ми не гаючи часу взялися вирішувати дану проблему. Оскільки там поруч кладовища є вільні земельні ділянки, які перебувають у приватній власності, то ми були змушені провести переговори із їх власниками. І в результаті доволі довгих перемовин, нам вдалося домовитися із людьми про обмін цих ділянок. Вони віддають свої ділянки у власність міста для облаштування кладовища, а ми в свою чергу, їм виділимо нові земельні ділянки, які відшукаємо у місті”, – розповів Олександр Третяк.

Також, міський очільник повідомив, що загалом місту вдалося домовитися про 12 гектарів землі для розширення кладовища “Нове”.

“Якщо не буде потужних сплахів хвороби та різних епідемій, і ми будемо йти у звичному ритмі, то цього має вистачити нам на років десять, як мінімум”, – додав Третяк.

Паралельно з цим міська влада планує розглянути питання про будівництво крематорію, шукати варіанти, але це справа не одного року. Вона потребує не тільки коштів, а і змін у свідомості людей, щоб запровадити європейську практику крематоріїв, яка вже ж є в багатьох країнах світу.

Як повідомив заступник міського голови Юрій Поліщук крайня хвиля коронавірусу у Рівному була безпрецедентною відповідно зросла і кількість смертей а відповідно і гостріше постало питання поховання людей.
Якщо раніше, ми мали в місяць близько 150 поховань в середньому, то у часи пандемії, цей показник сягав подекуди до 330 поховань. Це досить багато…”, – зауважив Юрій Поліщук.

Власник земельних ділянок, які місту вдалося обміняти для розширення кладовища “Нове” Антон Заглинський розповів, що мав відповідні плани на використання його земельної ділянки але на обмін погодився бо розуміє, іншого виходу просто немає. Тож пішов на зустріч пропозиціям міської влади.

“Розуміючи важливість та актуальність даної проблеми для міста, ми пішли на те, аби обміняти ділянки які нам належать. Ми знайшли компроміс із міською владою і думаю, що найближчим часом ми завершимо усі необхідні юридичні процедури необхідні для обміну”, – каже Заглинський.

Долучився до вирішення даної проблеми і Секретар міськради Віктор Шакирзян.

“Звичайно, як депутат і Секретар Рівнеради, я не міг стояти осторонь даної проблеми, адже вона надзвичайно болюча для містян. Добре, що нам вдалося домовитися із людьми про обмін, і таким чином розширити межі вже існуючого кладовища. Будівництво нового обійшлося би місту набагато дорожче. Сподіваюся, що це питання буде винесене на розгляд однієї із найближчих сесій міськради, – зазначив Віктор Шакирзян.