СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 1:20

На Рівненщині триває робота щодо протидії незаконному використанню лісу

Питання ефективного використання лісових ресурсів обговорили на нараді під керівництвом заступника голови ОДА Ігоря Тимошенка.

У нараді взяли участь представники департаментів економічного розвитку і торгівлі;  агропромислового розвитку; екології  та природних ресурсів ОДА; обласного управління лісового та мисливського господарства; Державної екологічної інспекції Поліського округу; ГУ Нацполіції в області; ГУ ДСНС України в області; керівники РДА.

Зокрема, йшлося про дотримання законності при використанні лісових ресурсів та діяльності лісопилень і підприємств з випалювання деревного вугілля. Адже їх незаконна діяльність часто супроводжується низкою інших порушень, а саме: незаконною вирубкою лісу, недотриманням податкового, трудового законодавства, пожежної та екологічної безпеки.

Заступник голови ОДА Ігор Тимошенко зазначив, що на Рівненщині вживається комплекс заходів щодо дотримання законності при використанні лісових ресурсів.

«Легалізація використання лісових ресурсів є не менш актуальною, ніж припинення діяльності незаконних АЗС та нелегального видобутку корисних копалин. Важливим є питання легалізації пилорам, особливо зважаючи на дефіцит сировини для легальних деревообробників та цінову ситуацію на ринку. Випалювання деревного вугілля часто проводиться в незаконний спосіб, а також наносить шкоду екології. Необхідно вживати усіх засобів впливу, щоб така діяльність була легалізована, або припинена», – звернувся до присутніх Ігор Тимошенко.

Під час наради заслухали звіти голів РДА про вжиті заходи, а також щодо взаємодії із правоохоронними органами, зокрема, з попередження незаконного виготовлення деревного вугілля та нелегальної заготівлі деревини, виявлення таких фактів та реагування.

Перший заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Михайло Прокопчук розповів про результати запобігання незаконній діяльності з початку року.

«Працівниками державної лісової охорони виявлено 245 осіб, що скоїли самовільну рубку лісу. За це накладено 97,5 тисяч гривень штрафу та нараховано понад 2 мільйони гривень збитків, завданих лісовому господарству. В правоохоронні органи та суди передано 37 справ. З початку року працівниками державної лісової охорони вилучено 137 кубометрів незаконно добутої лісопродукції», – повідомив Михайло Прокопчук.

Він також закликав членів районних робочих комісій спільно з працівниками державної лісової охорони, вживати активних заходів з виявлення випадків незаконного використання лісових ресурсів, а також звернути увагу на цю проблему органам місцевого самоврядування та ретельно відслідковувати ситуацію на своїх територіях.

Наголошено на посиленні співпраці та взаємодії між профільними підрозділами ОДА, РДА, територіальними громадами, лісовими господарствами та правоохоронними органами.