СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 1:10

Фігурант розслідування Pandora Papers – соратник екс-прем’єра Гройсмана

Міжнародні журналісти з проекту OCCRP опублікували розслідування на основі витоку документів Pandora Papers. Його фігурантом став один із близьких соратників колишнього прем’єр-міністра Володимира Гройсмана Мирослав Продан. Як відомо, Продан очолював Державну фіскальну службу у 2017-2018 році, його кандидатуру лобіював Гройсман.

Документи Pandora Papers свідчать, що Мирослав Продан через офшорні фірми виводив з України корупційні кошти, за які придбав два особняки у Туреччині.

Видання нагадує: у жовтні 2017 року правоохоронці обшукали квартиру працівника податкового управління Вінниці. Вони знайшли пластиковий пакет, у якому лежали конверти із грошима на суму понад сто тисяч доларів. Ці гроші чиновник щомісяця отримував від семи місцевих фірм, зокрема імпортерів автомобілів.

У прокуратурі стверджували, що імпортери платили співробітникам податкової «відкати», щоб ті заплющували очі на багатомільйонну контрабандну схему, в рамках якої в Україну ввезли тисячі вживаних мікроавтобусів та інших автомобілів – фірми значно занижували у деклараціях вартість машин, ухиляючись таким чином від сплати мита.

Невдовзі з’ясувалося, що колишній голова Вінницького податкового управління Мирослав Продан був причетний до шахрайської схеми. За сім місяців до обшуку його підвищили до виконувача обов’язків голови Державної фіскальної служби України.

Одна з офшорних фірм Madison Motor Factors Limited продала близько 4000 уживаних мікроавтобусів та інших автомобілів вінницькій фірмі, яку підозрюють у контрабанді та звинувачують у хабарництві. Інше офшорне підприємство, Dinaburg Ltd., поставило 1700 уживаних мікроавтобусів іншій вінницькій компанії, яка, ймовірно, платила чиновникам «відкати» – згідно із судовими документами, у багатьох випадках у деклараціях вказували лише чверть від закупівельної вартості автомобілів.

Ще шість місцевих фірм імпортували в Україну майже 5000 вантажівок та мікроавтобусів за роки, що передували обшуку. Більшість машин надійшли із ЄС. Бізнес будувався за аналогічною схемою: місцеві фірми купували автомобілі у офшорних компаній.

Як відомо, у вересні 2018 року після корупційного скандалу Продан залишив посаду голови податкової. Пізніше того року його заарештували за звинуваченнями, пов’язаними із незадекларованою елітною нерухомістю в Туреччині на суму 2,5 мільйона євро, а також незадекларованою українською нерухомістю та автомобілями. У 2019 році Конституційний суд України скасував закон, який передбачає для держслужбовців кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, і прокуратура закрила справу щодо Продана.

У зв’язку з документами з «Архіву Пандори» виникають нові питання щодо джерела коштів, на які Продан купив турецьку нерухомість – за деякими даними, йому допомагав колишній банкір Віталій Астахов, який був бенефіціаром офшорних компаній Dinaburg і Madison Motor Factors.

Відео допиту ключових свідків у справі про контрабанду автомобілів показали, що Продан, ймовірно, вивів гроші з України до Туреччини на початку 2018 року.

Гроші вивели з України до підставних фірм у Великій Британії та на Британських Віргінських Островах, а звідти – на турецький рахунок друга Продана, щоб купити вілли для українця. На допиті Астахов повідомив, що пізніше вирушив до Туреччини, щоб особисто обрати потрібну нерухомість для Продана.

Колишній адвокат Продана Архіпов каже, що команда захисту підтвердила «абсолютно законне походження коштів, на які придбали активи, та допитала їх власників, які не мали жодного відношення до Продана».

Служба безпеки України розпочала розслідування щодо як мінімум однієї української фірми Астахова, але нинішній статус розслідування не зрозумілий.

Тим часом Продан намагається відновити кар’єру: він запустив новий сайт, на якому називає себе «українським державним діячем, експертом із податкової та митної політики».

Як повідомляв головний редактор сайту Цензор.НЕТ Юрій Бутусов у листопаді 2018 року, прем’єр Гройсман був покровителем Мирослава Продана.

«Про ступінь близькості Продана до Гройсмана говорить той факт, що Гройсман тримав його на посаді в.о. начальника ДФС незаконно – згідно із законом про держслужбу виконувати обов’язки можна не більше трьох місяців, але Гройсман спеціально не поводив конкурс на посаду голови ДФС, щоби зберігати Продана. Крім того, Продан на момент призначення був фігурантом двох кримінальних справ щодо контрабанди, тобто був на гачку.

«Поки я прем’єр-міністр, він (М.Продан) керуватиме ДФС», – сказав В.Гройсман під час робочої селекторної наради у ДФС з питань боротьби з контрабандою», – писав Бутусов у Facebook.

Як відомо, міністр юстиції України Денис Малюська запропонував експрем’єр-міністру Володимиру Гройсману удвох у прямому ефірі пройти на поліграфі запитання про те, чи брали вони хабарі.

Під час ефіру Гройсман висунув таку пропозицію: публічно проходити поліграф на доброчесність усім депутатам, чиновникам, політикам. Питанням буде: “Брав чи не брав хабаря”. “Поліграф ви будете проводити?” – запитав Малюська, на що Гройсман відповів, що саме міністерство юстиції має призначити компетентний орган для тестування.

Міністр юстиції також запропонував експрем’єр-міністру удвох відповісти на поліграфі на поставлене ним запитання, на що зал відповів оплесками. “Давайте протестуємо, хороша пропозиція!” – сказав Малюська.

Він підкреслив, що готовий у наступну п’ятницю прийти для цього в студію Савіка Шустера. Однак Володимир Гройсман зрештою перевів тему на те, що у такому разі «поліграф» мають пройти усі депутати монобільшості.