СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 23:13

У Рівному студентів-медиків навчають людяності

У медичних закладах вищої освіти України почали викладати курс «Людяність та емпатія в охороні здоров”я» для майбутніх лікарів і медсестер. У 2021 році курс стартував у Буковинському державному медичному університеті та Рівненській медичній академії.

Мета курсу — навчати майбутніх медичних працівників комунікувати з пацієнтами та запровадити в медицині людиноцентрований підхід. Курс надає студентам-медикам практичні навички (інструменти, алгоритми та схеми) спілкування з пацієнтами як в штатних, так і кризових ситуаціях. Навчає вибудовувати довірливі стосунки між лікарем і пацієнтом, розуміти кризові емоційні стани людини, виводити діалог із конфлікту та повідомляти погані новини.

«Між пацієнтами та медиками є досить багато напруження. Медикам складно витримувати навантаження, вони змучені втомою та емоційним вигоранням, вони напружені через високу турбулентність всередини системи охорони здоров’я та невирішеність купи фіансових, юридичних та соціальних питань на робочому місці. Пацієнти, з другого боку, теж напоготові. Їхній власний досвід та чужі історії створюють багато приводів для страху та настороженості. Пацієнти часто  скаржаться, що не отримують не лише достатньої поваги та розуміння, але навіть базової інформації про стан здоров”я (свого чи членів своєї родини). Таку ситуацію спричиняють авторитарна культура взаємодії всередині лікарень, яка стимулює патерналістський підхід до роботи з пацієнтами та відсутність навчання з комунікацій, з управліннями власними та чужими емоціями у програмах підготовки лікарів та медсестер.

 Цей курс — спроба змінити прошивку зверхності та неповаги до пацієнтів на прошивку людяності та відкритості у вибудові відносин між медиками та пацієнтами. Саме хороші відносини будуть основним параметром якості та ефективності в медицині майбутнього. А їх потрібно вміти вибудовувати та розвивати»,- розповідає про курс Анастасія Леухіна, засновниця громадської організації «Горизонталі», авторка книги «Зовсім не страшна книга. Про життя, смерть і все, що поміж ними» та фасилітаторка курусу «Людяність та емпатія в роботі медиків». 

 Курс розробили 15 викладачок медичних ЗВО, Анастасія Леухіна та координаторки Україно-Швейцарського проєкту «Розвиток медичної освіти».

«Створений курс є новаторським навіть для країн Європи — Україна одна з небагатьох країн, що розробила і вже запустила подібну навчальну програму. Україно-швейцарський проєкт «Розвиток медичної освіти» завжди інвестував в провідні ідеї, які світоглядно змінюють медичну освіту, а в перспективі років і всю медичну систему в Україні.

 Чому саме зараз ми запускаємо цей курс? Бо у пацієнтів є запит на людяних та емпатичних лікарів. Бо медична система змінюється, в основу медичної реморфи покладений людиноцентричий підхід. Бо на це є запит провідних медиків»,- розповідає Тетяна Степурко, керівниця проєктного офісу Україно-Швейцарського проєкту «Розвиток медичної освіти» та викладачка Києво-могилянської академії.  

 Творці курсу готують до друку посібник для викладачів «Людяність і емпатія в охороні здоров’я» — випуск практичного посібника запланований на початок 2022 року. Цей посібник допоможе всім охочим, не тільки викладачам медичних освітніх закладів, розробити курс для післядипломної освіти лікарів, для лікарів-інтернів, для медичних працівників окремої лікарні.