СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 13:10

Рівненська ОДА цілодобово контролює забезпечення лікарень киснем

Хворі з COVID-19 отримують медичну допомогу в 21-й лікарні Рівненщини, де підготовлено 2029 ліжок. З них до 92,2% підведений медичний кисень. Про це під час онлайн брифінгу повідомив перший заступник голови ОДА Сергій Подолін.

«Рівненська ОДА цілодобово контролює ситуацію із забезпечення медичним киснем «ковідних» закладів. Держава надала Рівненщині субвенцію в розмірі 25 мільйонів для облаштування лікарень стаціонарним киснем. Таким чином, облаштуємо 8 кисневих станцій. Також у четвер, 4 листопада, Верховна Рада України ухвалила закон про зміни у держбюджет, за яким на закупівлю кисневих станцій виділять ще 800 мільйонів. Очікуємо додаткові кошти і для Рівненщини», – повідомив Сергій Подолін.

Він нагадав, що існує чотири способи забезпечення подачі кисню: балони, портативні концентратори, резервуари для рідкого кисню, кисневі станції.

Подача кисню у балонах повністю залежить від потужностей заводів-виробників та логістики. Лікарні, які використовують лише балони, першими потрапляють під дефіцит кисню під час підвищення на нього попиту. Водночас встановлення кисневих концентраторів збільшує навантаження на електричні мережі лікарень. А кисневі резервуари для рідкого кисню потребують дозаправлення, через що може виникнути ризик кисневої залежності.

Один балон кисню вміщує 6400 літрів газоподібного кисню. Середній показник подачі кисню на одного хворого із COVID-19 9 літрів на хвилину.

Сьогодні медичні заклади області отримують кисень з підприємства Львівщини, а також ПРАТ «Рівнеазот», РАЕС.

Головний медик Рівненщини Олег Вівсяник додав, що наразі система охорони здоров’я області витримує навантаження із хворими на коронавірусну інфекцію, але зупинення поширення епідемії залежить від кожного громадянина. При цьому, основним методом запобігання поширення пандемії є вакцинація та дотримання карантинних обмежень.