СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 8:13

На Рівненській АЕС відбулася перевірка дотримання вимог ядерної безпеки

На Рівненській АЕС завершилася інспекційна перевірка комісією Держатомрегулювання щодо дотримання вимог ядерної та радіаційної безпеки, зокрема з впровадження заходів з підвищення безпеки за міжнародним проєктом Єврокомісії.

Планова перевірка здійснювалася впродовж тижня комісією Держатомрегулювання України у складі державних інспекторів Департаменту з питань безпеки ядерних установок та експертів Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки. Очолив перевірку заступник директора ДБЯУ – державний інспектор Валерій Бугай.

У ході інспекції на Рівненській АЕС перевірявся актуальний стан виконання умов ліцензій на експлуатацію ядерних установок та окремих дозволів на пуск енергоблоків після планово-попереджувальних ремонтів; реалізації заходів, спрямованих на усунення/компенсацію відступів від вимог норм, правил та стандартів з ядерної та радіаційної безпеки; супроводження та використання Звітів з аналізу безпеки енергоблоків; поводження з ядерним паливом. Також було перевірено виконання заходів з управління старінням елементів і конструкцій енергоблоків, організацію розслідувань порушень та відхилень у роботі АЕС, використання досвіду експлуатації та впровадження коригувальних заходів.

У межах проєкту Європейської комісії «Support to the Ukrainian Regulatory Authorities» перевірялось дотримання ефективності та повноти впровадження Рівненською АЕС заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС (КзПБ). Оцінку за цим напрямом здійснювали експерти Єврокомісії (Франція, Німеччина): Хольгер Вольф, Марга Ціолковска, Андрій Родіонов та Андреас Берхольд. За словами т. в. о. заступника головного інженера з ядерної та радіаційної безпеки РАЕС Віктора Грабка, низка робіт з підвищення рівня безпеки блоків виконується за інвестиційними програмами, тому іноземні експерти зацікавлені в тому, щоб усі кошти використовувались ефективно й цілеспрямовано.

За результатами роботи комісії Держатомрегулювання підтверджено, що Рівненська АЕС дотримується вимог ядерної та радіаційної безпеки під час експлуатації енергоблоків.

«Впродовж тижня комісією було здійснено перевірку виробничої документації, проведено обходи виробничих приміщень та нагляд за роботою персоналу за всіма напрямами перевірки. Певні зауваження, які виникли, потребують розробки організаційно-технічних заходів для їх усунення. Висновки комісії викладено в акті, що передано до виконання РАЕС. Дякуємо керівництву електростанції за відкритість й оперативність, що сприяло ефективному проведенню інспекції», – підсумував Валерій Бугай.

Т. в. о. головного інженера Рівненської АЕС Ігор Кузмицький підтвердив наміри РАЕС щодо усунення зауважень комісії у встановлені терміни.

Відкритість та допомогу, яку керівництво РАЕС надає під час кожного візиту, відзначив представник Інституту підтримки регулюючого органу Франції за напрямом реалізації міжнародних проєктів Андрій Родіонов:

«Ми вражені темпами реалізації та опрацювання заходів за програмою КзПБ на РАЕС. За цей тиждень ми оцінили стан виконання восьми заходів: п’яти на енергоблоках №№1, 2 та трьох на енергоблоках №№3, 4. На усі наші запитання ми отримали вичерпні відповіді. Ми вже не вперше на РАЕС та підтверджуємо, що впровадження тривають ефективно. Хочеться відзначити, що за найбільш складними заходами, зокрема, які стосуються керування важкими аваріями, на підприємстві застосовується зважений підхід, враховуються нові знання, результати розрахунків, обґрунтування яких надається проєктними організаціями, з використанням міжнародного досвіду».