СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 11:36

На Рівненщині шкільного кухаря засудили за вирощування маку на городі

Куховарку школи у селі Соснівка Дубенський міськрайонний суд оштрафував на 1700 гривень за вирощування маку. Про це пише РВ.

Посів маку між цибулею на присадибній ділянці Тетяни П. у селі Соснівка Дубенського району у липні виявили поліцейські. Увесь вирвали і нарахували 236 рослин. Експерти сказали, що мак є снодійним. Поліція відкрила кримінальне провадження.

Під час судового засідання жінка переконувала, що вирощувала мак лише для власних потреб — для домашньої випічки та на свято, щоб у церкві його освятити. Запевняла, що ніколи більше не сіятиме мак. Навіть пообіцяла, що коли побачить такий самосів на городі, то виполюватиме кожну маковину.

Суд врахував скрутне матеріальне становище підсудної, яка працює куховаркою у школі на півставки, має  дохід близько 2300 грн. на місяць та доглядає хвору онуку. Суддя Олександра Жуковська призначила жінці мінімальне покарання: штраф у розмірі 1700 гривень. Вона також має сплатити майже 1000 грн за  експертизу.

До речі,  вирощувати мак в Україні можуть лише підприємства, які мають на це спеціальну ліцензію. На городах його сіяти господиням не можна.