СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 10:25

Всі українці будуть подавати податкову декларацію, розробляється законопроект

Законопроєкт про декларування майна українцями, який розробляють в парламенті, націлений на регулювання реальних доходів громадян з оподаткуванням. Він торкнеться тільки дорогих покупок, зроблених вже після прийняття закону, на вже наявне майно буде діяти так звана податкова амністія.

Про це розповів голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в ефірі ток-шоу “Право на владу”. Він зауважив, що поки чітко не позначено, яка саме ціна покупки робить її дорогої, але припускає, що мова йде про нерухомість, елітних авто та інших предметах розкоші.

“Цей проєкт передбачає методи непрямого контролю, ніяких переслідувань не буде. Він означає лише право держави попросити у своїх громадян показати декларацію і дізнатися, звідки у них гроші на те чи іншу придбання. Якщо ж виявиться, що вартість покупки перевищує його дохід у багато разів, йому треба буде виплатити податок з цієї різниці “, – вказав політик.

Він вказав, що таким чином парламент розраховує вивести з тіні економіку, побудовану на багаторічному негласному договорі, коли підприємці платять зарплату в конвертах, а держава цього нібито не помічає через корупцію по всій вертикалі. Саме такі механізми мотивації та права для громадянина добровільно заповнювати декларації і є стратегією за прикладом більшості цивілізованих західних країн.