СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 11:03

Рівненщина входить у «помаранчеву» зону карантину

У зв’язку із негативною динамікою поширення COVID-19 із 23 жовтня Рівненщина переходить у «помаранчеву» епідеміологічну зону.

Таке рішення прийняли на засіданні обласної комісії з питань ТЕБ і НС.

«Ми посилюємо контроль на усіх ланках карантинних обмежень, – прокоментував голова Рівненської ОДА Віталій Коваль. – Наразі показники зростання захворюваності фіксуємо по всій території Рівненщини, але найскладніша епідеміологічна ситуація в Радивилівській і Острозькій громадах. Тому на цих територіях рекомендовано встановити жорсткіші обмеження. Загалом область стрімко наближається до «червоного» карантинного рівня, тому вкотре закликаю усіх громадян області – вакцинуйтеся. Це один із основних шляхів стримання епідемії».

Наразі щодня на Рівненщині від COVID-19 вакцинується близько 6 тисяч жителів області, але цього недостатньо для досягнення колективного імунітету, наголосив Віталій Коваль.

Головний санітарний лікар області Роман Сафонов доповів, що аналіз показників за останні 14 днів свідчить про суттєве зростання тенденції захворюваності: «Маємо страшні цифри по летальності – від 10 до 18 смертей щодня. Якщо нічого не робити, матимемо ще гіршу ситуацію. Адже в наступні декілька тижнів прогнозуємо значний приріст захворюваності».

За результатами засідання вирішено: правоохоронним органам посилити контроль за дотриманням протиепідемічних заходів, місцевим комісіям ввести на окремих територіях додаткові обмеження, департаменту охорони здоров’я постійно моніторити ситуацію щодо завантаження «ковідних» ліжок, кисневого забезпечення та маршрутів перевезення хворих пацієнтів, обласному лабораторному центру – збільшити кількість ПЛР- досліджень та експрес тестувань.

Нагадаємо, «помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки є попереджувальним рівнем, який свідчить про ускладнення епідемічної ситуації в регіоні. Разом з тим, місцеві органи влади можуть вводити додаткові обмеження.

Зокрема, в «помаранчевій» зоні забороняється: проведення масових заходів за участю більш як 1 особи на 4 кв. м. площі будівлі або території, заповненість кінозалів та залів інших закладів культури понад 50% місць; заповненість спортзалів і фітнес-центрів не більше ніж 1 особа на 10 кв. метрів та закладів харчування з розрахунку 1,5 м дистанції між столами та не більше ніж 4 особи за одним.

Також забороняється відвідування навчальних закладів здобувачами освіти у разі, коли на самоізоляції через контакт з пацієнтом перебуває більше як 50% здобувачів освіти та персоналу закладу освіти. Продовжує діяти норма 80% вакцинованих осіб.

Також з 21 жовтня набули чинності нові правила міжрегіональних перевезень. Йдеться про автомобільний транспорт на автобусних маршрутах, авіаційний та залізничний транспорт міжобласного сполучення.