СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 23:16

В Угорщині заявили, що продовжать блокувати вступ України до НАТО

Глава адміністрації прем’єр-міністра Угорщини Гергей Гуйяш після підписання країною угоди з Газпромом заявив, що Будапешт й надалі блокуватиме вступ України до НАТО. Про це повідомляє Magyar Nemzet.

Гуйяш стверджує, що «помста України» відбулася задовго до газового контракту Угорщини з Росією, коли Київ «грубо обмежив використання рідної мови угорців в Закарпатті», внісши зміни до закону про освіту.

«Угорщині слід продовжувати блокувати її шлях до НАТО», — сказав він.

27 вересня уряд Угорщини і Газпром підписали довгостроковий контракт про постачання російського газу до кінця 2036 року (на 15 років з можливістю зміни умов за 10 років). Згідно з контрактом, Газпром постачатиме до Угорщини 4,5 млрд кубометрів газу на рік: 3,5 млрд куб. м через Сербію (газопроводом Турецький потік) і 1 млрд куб. м — через Австрію.

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що здивовані і розчаровані рішенням Угорщини підписати контракт з Газпромом про постачання газу в обхід України.

«Вважаємо це виключно політичним, економічно необґрунтованим рішенням, ухваленим на догоду Кремлю і на шкоду національним інтересам України і українсько-угорським відносинам», — сказано в заяві.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто у відповідь звинуватив Україну у втручанні у внутрішні справи країни.

Пізніше МЗС Угорщини викликало посла України та назвало позицію Києва щодо газового питання недружньою. Речник МЗС України Олег Ніколенко заявив, що Київ у відповідь запрошує посла Угорщини, щоб «донести принципову позицію» з питання транспортування газу в обхід України.

Відповідно до закону про освіту 2017 року, мовою навчання в школах країни є українська. Представники національних меншин можуть отримувати початкову освіту рідною мовою з поступовим переходом на державну.

Будапешт вважає, що закон обмежує права угорської меншини здобувати освіту угорською мовою. 26 вересня 2017 року голова МЗС Угорщини Сіярто попередив, що Будапешт блокуватиме подальше зближення України та ЄС в рамках програми Східне партнерство. Також він пригрозив, що Будапешт вимагатиме запровадити санкції проти України, якщо закон про освіту не буде відкликано.

У листопаді 2017 року Угорщина почала блокувати співпрацю між Україною і НАТО. У січні 2020 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт, який вивів приватні школи з-під дії ст. 7 мовного закону — це було однією з вимог Угорщини.