СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 14:31

ПриватБанк нацькував колекторів на клієнта через 69 гривень боргу

ПриватБанк звернувся до послуг колекторів, щоб домогтися від клієнта повернення боргу в 69 гривень. У результаті боржникові три тижні телефонували з невідомого номера з вимогою повернути гроші.

“Робот повторював одну й ту саму фразу приблизно такого змісту: “Завтра засідатиме кредитний комітет, негайно оплатіть борг”. Хто, що, коли, який ще борг? Я жодного разу в житті не брав жодного кредиту. Ніяких пояснень, про який борг йдеться і кому мені власне його потрібно оплатити”, – повідомив журналіст Андрій Лохматов. Відповідною історією він поділився на Facebook.

У результаті він “пробив” номер телефону і з’ясував, що телефонує йому якась юридична компанія “Дельта-М”, що займається стягненням боргів. Лише через кілька днів йому вдалося зв’язатися з фірмою і з’ясувати, що він повинен повернути ПриватБанку 69 гривень.

“Я йду до найближчого відділення ПриватБанку… Виявляється, коли я закрив свій ФОП рік тому, мій бізнес-рахунок в ПриватБанку залишався весь цей час відкритим і не активним, у мене на балансі не вистачило грошей для оплати 100 грн за користування рахунком за останній місяць його активності і ці смішні 69 грн я залишився винен банку”, – заявив Лохматов.

Журналіст зазначив, що за рік банк жодного разу йому про це не повідомив, не надіслав жодного листа. Замість цього віддав номер колекторам, записавши його в список разом зі злісними неплатниками за кредитами.

Нагадаємо, в Україні набула чинності більшість норм закону, який повинен врегулювати роботу колекторських компаній і захистити боржників у разі простроченої заборгованості. Головна зміна – підпорядкування колекторського ринку НБУ. Тепер один державний орган буде встановлювати правила для тих, хто видає кредити, і для тих, хто їх повертає.

Принципово важливе нововведення – вводиться законодавче визначення колекторської компанії і колекторської діяльності. Також документ розділяє поняття “кредитодавець” і “новий кредитор”, тим самим легалізувавши передачу (продаж) боргу колекторській компанії.