СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 8:50

На Рівненщині за несплату земельного податку розпочали нарахування штрафних платежів

Розробити механізм, який дозволить власникам землі платити вчасно та уникнути штрафів, зустрілись представники Володимирецької селищної ради та начальник Володимирецької податкової інспекції Наталія Десятник.

Про це повідомляють у Володимирецькій селищній раді.

За повідомленням Володимирецької податкової інспекції, серед жителів Володимиреччини на сьогодні є багато боржників за платежем земельний податок з фізичних осіб. Його повинні платити ті, хто має у власності земельні ділянки. Найбільше неплатників серед володимирчан – вони нині до суми податкового платежу отримують штрафні нарахування, адже з різних причин не заплатили вчасно.

Податківці кажуть, що основна проблема – необізнаність земельних власників. Не беручи до уваги свідомих порушників, дуже часто люди, які раніше цей податок ніколи не платили, навіть не знають, що повинні це робити. Повідомлення про необхідність сплатити податку податкові інспектори готували на основі інформації від селищної ради. Такі повідомлення громадяни мали отримати у термін до 30 червня, а погасити заборгованість – упродовж 60 днів опісля. Хто не встиг, отримують штрафи.

Заступник селищного голови Іван Базака зауважив, що багато власників землі мають «чорнобильську» пільгу, але повідомлення отримують. Таким податківці радять надати документи про право на пільгу у Володимирецьку податкову інспекцію – такі власники не платитимуть податок на землю. Повідомляти податкову також варто після зміни реєстрації місця проживання, інакше повідомлення надходитимуть на невірну адресу. Автоматично реєстри окремих служб не оновлюються.

Вивчаючи форму повідомлення про сплату податку на землю секретар селищної ради Юрій Блищик відмітив, що вона мала б містити кадастровий номер земельної ділянки. Бо ж без нього з’ясувати що це за ділянка, особливо коли їх декілька, важко. Внести таку зміну у форму наразі, на жаль, неможливо.

За результатами зустрічі домовились сформувати вибірку тих, хто ще не заплатив податок на землю та повідомити їх повторно.