СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 3:09

Спеціалісти Рівненської АЕС беруть участь у дослідженні радіаційного стану біля ЧАЕС

У Чорнобильській зоні відчуження розпочалися спільні міжнародні вимірювання поточного радіаційного стану території зони відчуження з метою побудови сучасної карти розподілу радіаційного забруднення Cs-137.

Вимірювання проводяться в рамках тренувань груп радіологічної розвідки в умовах радіаційного забруднення території зони відчуження ЧАЕС. До тренувань залучені фахівці з радіаційного захисту Федерального відомства з радіаційного захисту (BfS) та Федеральної поліції Німеччини (BPOL); екіпажі мобільних лабораторій ВП «Рівненська АЕС», ВП «Аварійно-технічний центр» та ВП «Атомремонтсервіс» ДП «НАЕК «Енергоатом»; Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки; ДСП «Екоцентр» Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ), ДСП «Чорнобильська АЕС». Вимірювання проводитимуться з 4 по 19 вересня 2021 року. Супровід та безпеку учасників вимірювальної компанії забезпечує ДСП «Екоцентр» ДАЗВ, нагляд за проведенням вимірювань проводить Державна інспекція ядерного регулювання України. Зважаючи на те, що тренування проводяться в умовах пандемії COVID-19, всім учасникам тренування щоденно проводять експрес тестування на наявність захворювання, тестування забезпечує BfS.

За коментарем заступника начальника цеху радіаційної безпеки РАЕС Олександра Романенка, для проведення вимірювань з Німеччини прибули два Єврокоптери BPOL з обладнанням для аеро-гамма зйомки на території 2500 кв. км.

«Додатково проводитиметься аеро-гамма зйомка з використанням квадрокоптерів. Мобільні екіпажі розбиті на 4 групи. За 10 робочих днів планується провести вимірювання на двохстах майданчиках зони відчуження. На кожному з яких будуть проведені дозиметричні вимірювання, вимірювання забруднення ґрунту польовими гамма-спектрометрами, відбір ґрунту для визначення вертикального розподілу активності Cs-137», – зауважив Олександр Романенко.

Дозиметрична інформація групи радіологічної розвідки Рівненської АЕС в режимі реального часу надсилається в інформаційну систему електростанції «Спрут». За перші два дні роботи надіслано майже 11 тисяч вимірювань потужності дози з прив’язкою до координат місцевості та часу. Залучений персонал РАЕС працює спільно з одним з екіпажів Федерального відомства з радіаційного захисту Німеччини. Проводиться постійний обмін досвідом, ознайомлення з вимірювальним обладнанням, відпрацьовується культура радіаційної безпеки.

Група радіологічної розвідки РАЕС втретє бере участь в таких тренуваннях у зоні відчуження ЧАЕС спільно з німецькими колегами. Попередні тренування проводилися у 2016 та 2018 роках. Спільна робота в складі інтернаціональних команд дає змогу спеціалістам перевірити ефективність різних методів вимірювань, надійність обладнання, удосконалити професійні навички та обмінятися досвідом задля досягнення міжнародних стандартів якості вимірювань.