СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 8:35

“Північний потік-2” запустять 23 серпня

Завершення будівництва газогону “Північний потік-2” заплановане на 23 серпня.

Про це повідомляє DW.

Після завершення будівництва газогону за його допомогою російський газ буде перекачуватися до Німеччини, Нідерландів та північної Італії.

Наразі федеральний уряд Німеччини не коментує завершення будівництва газогону.

Компанія-оператор проєкту будівництва газопроводу “Північний потік-2” Nord Stream 2 AG 28 липня повідомила про завершення запланованого обсягу робіт трубоукладальним судном “Академік Черський” у Балтійському морі. За словами представників компанії, будівництво газогону було завершене на 99%.

Чому цей газопровід такий важливий

“Північний потік-2” – це газопровід з Росії, який проходить через Балтійське море до Німеччини та зачіпає економічні зони та територіальні води п’яти країн: Данії, Німеччини, Росії, Фінляндії та Швеції. Його спроєктували в обхід України.

Разом з побудованим трохи раніше газопроводом “Північний потік-1” за рік через ці два газогони можна транспортувати 110 мільярдів кубометрів газу. “Північний потік-2” дасть змогу перебрати на себе майже весь обсяг газу, який нині проходить Україною і приносить, за оцінками експертів, доходи у розмірі близько 3% від усього ВВП держави.

“Північний потік-2” планували добудувати наприкінці 2020 року, але у середині грудня 2019 року проти будівництва газопроводу Державний департамент США наклав на компанії, які будуть газогін, санкції.

Ще через рік тодішній президент США Дональд Трамп і Конгрес схвалили додаткові санкційні заходи, щоб зупинити будівництво російського трубопроводу. Однак у травні 2021 року новий президент США Джо Байден заявив, що адміністрація вирішила скасувати санкції щодо будівництва газопроводу, оскільки проєкт майже закінчений, а санкції зашкодять відносинам з Німеччиною та іншими європейськими союзниками.