СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 11:27

До кінця серпня жителі Рівненщини мають сплатити податок на нерухомість

Мешканці Рівненщини до кінця серпня 2021-го повинні заплатити податок на нерухомість (квартири і будинки). Це стосується власників житла, площа якого перевищує встановлену норму.

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області звертають увагу жителів Рівненщини,  які є власниками нерухомого майна, що у 2021 році податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нараховується фізичним особам за 2020 рік.

Тобто, у поточному році фізичні особи сплачують податок за 2020 рік із застосуванням минулорічних ставок.

Зокрема, п.п. 266.5.1 Податкового кодексу України передбачено, що ставки податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв.м. бази оподаткування.

Оскільки мінімальна заробітна плата станом на 01.01.2020 року становила 4723  грн., то  граничний розмір ставок, передбачений для розрахунку податку на нерухоме майно в 2020 році не повинен перевищувати 70,85 грн. за 1 кв.м. бази оподаткування.

Податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку надсилається платнику до 1 липня

Податкове (податкові) повідомлення-рішення про сплату суми (сум) податку та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

Обов’язок щодо сплати податку виникає у громадян протягом 60 календарних днів з моменту вручення відповідного повідомлення.

У разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання (крім грошового зобов’язання у вигляді штрафних (фінансових) санкцій, застосованих до нього на підставі цього Кодексу чи іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи, а також пені, застосованої до нього на підставі цього Кодексу чи іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи) протягом строків, визначених цим Кодексом, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу в таких розмірах:

– при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 5 відсотків погашеної суми податкового боргу;

– при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу.

Варто зазначити, що громадянам треба самим стежити за правильністю та вчасністю здійснення нарахування податку на нерухоме майно, бо навіть якщо контролюючий орган не надіслав ППР, сплата податку не відміняється.   Відповідно до вимог Податкового кодексу фахівці податкової служби мають право нарахувати відповідний податок з урахуванням строків давності, тобто за останні три роки.

Податковим кодексом передбачено пільги

База оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

Разом з тим, Податковим Кодексом передбачено пільги. Зокрема, база оподаткування об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи — платника податку, зменшується:

для квартири/квартир незалежно від їх кількості — на 60 кв. метрів;

для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості — на 120 кв. метрів;

для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), — на 180 кв. метрів.

Таке зменшення надається один раз за кожний базовий звітний рік.

Але такі пільги з податку не застосовуються до:

об’єкта/об’єктів оподаткування, якщо площа такого/таких об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, встановленої Кодексом;

об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

Хто сплачує додатково 25 тис. гривень податку

Сума податку збільшується на 25000,00 гривень на рік за кожен об’єкт житлової нерухомості (його частку), за наявності у власності платника об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку).

В Електронному кабінеті є онлайн доступ до сформованих ППР

Для фізичних осіб – платників податків в Електронному кабінеті є онлайн доступ до сформованих податкових повідомлень-рішень щодо сум нарахованих податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку та  плати за землю.

Крім того, в режимі «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету платники податків – фізичні особи мають можливість перегляду даних щодо об’єктів рухомого та нерухомого майна, які є об’єктами оподаткування (земельні ділянки, житлові будинки, квартири, садові (дачні будинки), гаражі, легкові автомобілі тощо), відомості про які отримані з реєстрів інших державних органів та стосовно яких сформовані податкові повідомлення-рішення.

Також в Електронному кабінеті за допомогою сервісу «Стан розрахунків з бюджетом» фізичні особи можуть сплатити податки, збори, платежі та перевірити розрахунки сум податкових зобов’язань по таким податкам.

Звертаємо увагу громадян на такий важливий нюанс, як зазначена адреса податкової реєстрації в контролюючому органі. Так як саме на цю адресу  будуть направлені податкові повідомлення-рішення. Тому, щоб не виникало ситуацій, коли ви не отримаєте ППР, а будуть нараховані штрафи, попіклуйтеся про проведення відповідної звірки з податковою службою щодо достовірності інформації, яка є наявною в контролюючому органі.

Якщо ж платник податків не буде згоден з нарахованою у ППР сумою податку, Податковим кодексом передбачений механізм проведення звірки.