СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 10:23

Рівненська АЕС та волинський ВУЗ уклали договір про співпрацю

Рівненську АЕС із візитом відвідала делегація Луцького національного технічного університету (ЛНТУ) на чолі з його ректоркою Іриною Вахович. Кульмінацією зустрічі стало підписання Договору про співпрацю між Рівненською АЕС та ЛНТУ. Підписаний договір посилить процес інтеграції між наукою, освітою та виробництвом, а також взаємовигідно поєднає науковий потенціал із практичним досвідом роботи.

Під час візиту гості відвідали машину залу енергоблоку № 3 РАЕС та побували поруч із гідротехнічними спорудами. Після знайомства з електростанцією, її технічною базою та потенціалом, відбулося обговорення можливостей взаємодії з генеральним директором РАЕС Павлом Павлишиним та його заступником з персоналу Ігорем Вітковським, в підсумку якого ректорка ЛНТУ Ірина Вахович та Павло Павлишин підписали документ, який значно розширить можливості співпраці між закладом вищої освіти та енергетичним підприємством.

Відповідно до договору співпраця буде охоплювати, насамперед, підготовку фахівців технічних спеціальностей, однак передбачається й подальше поширення співпраці на інші сфери. Також спільно організовуватимуться заходи наукових і практичних конференцій, семінарів і практикумів, симпозіумів тощо. Атомники й освітяни сприятимуть співробітництву в наукових проєктах та програмах, у розвитку та використанні сучасних інформаційних технологій.

Луцький технічний університет надаватиме необхідну інформацію про освітні програми, навчальні плани, програми практик, стажувань та залучатиме до роботи в іспитових комісіях провідних фахівців електростанції для підсумкового оцінювання якості підготовки випускників. Однією із затребуваних для електростанції спеціальностей, які готує ЛНТУ, є «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», разом з тим, і випускники закладу інших напрямів підготовки знайдуть своє місце серед багатотисячного колективу підприємства.

Зі свого боку, Рівненська АЕС забезпечуватиме організацію проведення і керівництво практикою за узгодженими спеціальностями і термінами їхнього проходження безпосередньо на промисловому майданчику підприємства, згідно з навчальними планами підготовки бакалаврів, магістрів. Також надаватиме інформаційну допомогу та нормативну документацію для підготовки студентами курсових робіт та кваліфікаційних проєктів.

Як відзначила Ірина Вахович, лише побувавши безпосередньо на майданчику атомної електростанції, можна зрозуміти усю масштабність її механізмів та процесу експлуатації.

«Вражена ідеальним порядком на підприємстві, відповідальним ставленням працівників до своєї роботи, налагодженістю процесів та рівнем захисту стратегічно важливого об’єкта. Усе це, в комплексі, гарантує безпеку. На Рівненській АЕС працюють висококваліфіковані працівники, і наше завдання, як закладу вищої освіти, генерувати й розвивати знання молодого покоління та готувати кадри відповідної кваліфікації. Технічна освіта це основа розуму, який фактично формує науково-технічний прогрес і загалом прогрес розвитку суспільства», – підсумувала ректорка.

«На Рівненській АЕС розуміють важливість налагодження співпраці із технічними закладами вищої освіти регіону, адже це єдиний шлях підвищення якості освіти та зменшення розриву між практичною та теоретичною підготовкою фахівців. У планах – впровадження дуальної освіти, а також викладання технічних дисциплін і практичних курсів рівненськими атомниками для студентів ЛНТУ. Підписання договору про співпрацю між РАЕС та ЛНТУ стане фундаментом для подальшої взаємовигідної співпраці», – підсумував заступник генерального директора РАЕС з персоналу Ігор Вітковський.