СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 15:28

Віддаленні села Рівненщини отримають доступ до інтернету

Понад 6 тисяч освітніх, медичних і культурних закладів, ЦНАПів та органів місцевого самоврядування по всій Україні, які розташовані у сільській місцевості, будуть підкючені до інтернету. Зокрема, вже до кінця 2022 року доступ до всесвітньої мережі стане можливим для 15 тисяч українських сіл.

Про це у ході засідання Ради безбар’єрності заявив заступник Міністра цифрової трансформації з розвитку цифрової інфраструктури Олександр Шелест.

За інформацією Мінцифри, наразі 23% громадян України, які мешкають у селах та селищах, не мають доступу до інтернету через відсутність операторів швидкісного фіксованого зв’язку. Це створює бар’єри не лише для спілкування, а й у доступі до цифрових послуг, дистанційної роботи, освіти тощо.

В рамках проекту Міністерства цифрової трансформації України «Доступ до інтернету в українських селах» до кінця 2021 року доступ до швидкісного інтернету отримать понад 1 млн українських громадян, які мешкають у сільській місцевості.

«Було вже виділено і розподілено кошти на місцеві громади. Цього тижня ми очікуємо, що завдяки нашим колегам з Міністерства фінансів гроші надійдуть на рахунки місцевих громад і, відповідно, вже розпочнуться тендери на підключення до інтернету в селах соціальних об’єктів, лікарень, шкіл тощо», – повідомив Олександр Шелест.

У 2021 році на реалізацію проекту виділено 500 мільйонів гривень. На наступний рік, за підрахунками Мінцифри, необхідне фінансування становить 950 мільйонів гривень.

Тим часом для Рівненщиниі передбачено більше 15 мільйонів гривень інтернет-субвенції. Ці гроші спрямують у 34 громади, прокоментувала заступниця голови ОДА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Іванна Смачило.

«В результаті доступ до оптичного інтернету отримають мешканці майже 100 сіл. Там знаходиться понад 250 соціальних закладів, які зможуть підключитися до мережі, – підсумувала Іванна Смачило. –  Також десятки тисяч місцевих жителів  вперше отримають можливість скористатися якісним інтернетом».

Проект «Доступ до інтернету в українських селах» – це один із 7 флагманських проектів, які увійшли до Плану заходів з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні, розробленої в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської. Всього План заходів включає понад 250 ініціатив, які було напрацьовано 15 міністерствами.