СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 11:08

У Рівному хочуть знести найстарішу муровану будівлю міста

Так звану «яничарку» — найстарішу муровану будівлю  Рівного, хочуть знести, а на її місці звести нову будівлю, – пише район.історія.

Вулиця 16 липня, 59 у Рівному відома тим, що на ній проживають два «старожили»  — ідеться на фейсбук-сторінці Флігель Палацового Комплексу, кін ХVIII — поч ХІХ ст.
Там росте вікова липа, якій понад 170 років. Дерево, зазначається в дописі, може похизуватися солідними параметрами: висота — 15 метрів, обхват стовбура — 2,4 метра. Липа внесена до природно-заповідного фонду Рівненської області.
На цій же вулиці збереглася також так звана «яничарка» — найстаріша мурована будівля у Рівному, що орієнтовно датується кінцем XVIII — початком XІX ст. Раніше в ній розміщувалася князівська сторожа, потім проживав управитель маєтку князя Любомирського, згодом — директор Рівненської гімназії.
Попри свою культурну та історичну цінність споруда перебуває під загрозою зникнення. По-перше, пам’ятка архітектури руйнується під впливом невблаганного часу та є у вкрай занедбаному стані. По-друге, певні особи дуже зацікавлені у її знесенні. Орендар має намір побудувати нову будівлю на місці старої.
Свідома частина мешканців Рівного на чолі із Галиною Данильчук стала на захист історичної споруди. Галина Данильчук, яку неофіційно називають берегинею Рівного, запустила у фейсбуці справжній флешмоб під гаслом «Сфотографуйся поруч зі спорудою, якої скоро не буде!». Намагалася привернути увагу суспільства до проблеми зникнення цієї пам’ятки і відома рівненська художниця-крапкарка Олена Сергєєва. Спільно з Галиною Данильчук Олена Сєргєєва закликала всіх небайдужих рівнян розмістити в себе на facebook-сторінці її картину із зображенням «старожила».
Щоб заручитися підтримкою місцевої влади у такому важливому питанні навіть була створена своєрідна делегація із громадських активістів і діячів культури. Вони особисто зустрілися з новим мером Олександром Третяком і висловили свою позицію щодо необхідності збереження унікальної споруди. Мер з представниками інтелігенції і свідомої громадськості погодився, але наразі подальша доля будинку невідома. На останньому судовому засіданні з цього приводу нібито прийняли рішення на користь орендарів.
Шкода, підсумовується в дописі, що мовчазних свідків минулого поступово витісняють із вулиць Рівного. Замість них виростають бездушні та безликі «коробки». Жива історія програє перед жадобою до вигоди.