СЬОГОДНІ: Вівторок, 19.03.2024, 12:19

Тітушки на судовому засіданні? З будинку хочуть виселити малолітню дитину

Суд зупинив розгляд справи виселення родини священника з Волині, а адвокат каже, що його переслідують тітушки.

Гроші чи мораль, християнські цінності та доброчесність – що стане ключовим у розв’язані справи з виселенням волинського священника Володимира Мелеся та його родини, у тому числі малолітньої дитини?

Події, що пов’язані зі спробами виселити сім’ю священника Володимира Мелеся з прицерковного будинку, щораз сколихують Україну новими подробицями. Нечистоти вкинуті у вікно оселі, чвари, погрози, побиті вікна… Проти кривдників відкриті кримінальні провадження.

Громада Православної Церкви України с. Сади Луцького району подала позов до суду про виселення родини священника з будинку, де він прожив понад 23 роки – з жовтня 1997 року, з часу, коли був призначений настоятелем тамтешнього храму Казанської Ікони Божої Матері Української Православної Церкви села Садів. У цьому будинку народилися і виросли діти священника Володимиро Мелеся. Тут сьогодні вже зростає п’ятилітній онук, який уже також постраждав від нападників у боротьбі за прицерковний будинок. Конфлікт розпочався декілька років тому після надання Томосу Україні.

Днями, 4 червня, сторони знову зустрічалися у залі судових засідань Луцького міськрайонного суду Волинської області.

Представники громади Православної Церкви України прибули до суду на чолі з своїм духовним наставником та в супроводі молоді. До приміщення суду молодиків у балаклавах та шортах не допустили, бо їхній одяг – шорти та балаклави – розцінили як неповагу до суду. Замість них прибула інша група молодих людей…

Інтереси сторони отця Володимира представляв адвокат Анатолій Мацей.

На засіданні мали заслухати висновки органів опіки та піклування щодо доцільності виселення малолітньої дитини з будинку. Служба у справах дітей подала клопотання про розгляд справи без її присутності.

Проте судове засідання відразу набрало неcподіваного повороту. Адвокат священника Анатолій Мацей подав клопотання про зупинення розгляду справи до вирішення судом іншої справи – про визнання незаконним рішення державного реєстратора, приватного нотаріуса Луцького нотаріального округу Курти Н. В. про реєстрацію права власності на житловий будинок за громадою ПЦУ.

Суд прийняв до уваги аргументи, які навів у своєму клопотанні адвокат Анатолій Мацей, та зупинив розгляд справи про виселення.

Адвокат позивачів громади ПЦУ Ю. П. Спіріна не змогла навести переконливих аргументів на заперечення клопотання.

Після завершення засідання конфронтація перейшла в інший формат, за межі зали судових засідань. Невдовзі у телефонній розмові Анатолій Мацей повідомив, що його переслідували молоді люди, яких зустрічав в залі засідань суду, але в більшому складі.

“На даний час по цьому факту відкрито кримінальне провадження за ознаками злочинів передбачених ст. 397 Кримінального кодексу України (Втручання в діяльність захисника чи представника особи) та ст. 398 Кримінального кодексу України (Погроза або насильство щодо захисника чи представника особи)”.

Щодо морального аспекту питання виселення дітей о. Володимира Мелеся з будинку, священник ПЦУ Назар Партика, який був на засіданні на лаві з позивачами, прокоментував журналістам лаконічно: “Все, як вирішить суд”.

Боротьба за майно чи моральний аспект? Що стане вирішальним у розгляді цієї резонансної справи – стане зрозуміло уже невдовзі, після рішення суду.

Господь закликає до любові та миру.

“…Бо де твій скарб, там буде і твоє серце” (Євангліє Мт 6, 19-21). “Бо корень усього лихого – то грошолюбство, якому віддавшись, дехто відбились від віри й поклали на себе великі страждання” (1-е Тимофiю 6:10)”.

Анна Нестеренко