СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 14:21

Білий дім заморозив допомогу Україні на $100 млн, яка містить летальну зброю

Білий дім тимчасово зупинив пакет військової допомоги України, що серед іншого містив і допомогу летальною зброєю. Цей пакет було розроблено у відповідь на агресію російських військ уздовж українського кордону цієї весни.

Про це повідомляє видання Politico, посилаючись на власні джерела в Раді національної безпеки США.

За інформацією співрозмовників видання, пакет допомоги було розроблено на загальну суму до 100 мільйонів доларів.

Вашингтон стурбований масовим скупченням російських військ біля кордону з Україною та в окупованому Криму. Тому Рада національної безпеки США (United States National Security Council) доручила чиновникам Державного департаменту та Пентагону скласти пакет допомоги Україні.

Однак у підсумку цей пакет було заморожено після того, як Росія оголосила про скорочення військ, розміщених поблизу України, та напередодні саміту Байдена з Путіним.

Щоправда, деякі джерела зазначили, що пакет все ще існує, і його можна швидко відправити в Україну. Ключові пункти, які розглядаються в межах пакету, передбачають системи ППО ближньої дії, стрілецьку зброю та більше протитанкової зброї.

Варто зазначити, що лише цього року Пентагон схвалив два пакети допомоги Україні на загальну суму 275 мільйонів доларів.

Перший, березневий, пакет додав до українського флоту ще два озброєних патрульних катери Mark VI. У комплект поставки входили 32 артилерійські системи Seahawk A2 і десятки 30-мм гармат для мілководних катерів.

У червні було схвалено ще один пакет на 150 мільйонів доларів, затверджений Конгресом. Судячи з усього, в ньому не буде будь-якої летальної зброї, але замість цього буде поставлено кілька радарних систем, призначених для відстеження ворожих артилерійських снарядів і безпілотників.