СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 1:03

Рівненська АЕС співпрацює з Паризьким центром ВАО АЕС

Провідний інженер відділу продовження термінів експлуатації служби надійності, ресурсу та продовження експлуатації Рівненської АЕС Оксана Казимирська взяла участь у навчальних курсах для керівників напрямів партнерських перевірок Паризького центру ВАО АЕС.

За коментарем Оксани Казимирської, навчальні курси проводились в рамках підготовки експертів, керівників напрямів партнерських перевірок ВАО АЕС-ПЦ. Серед учасників – були представники Інспекторату електроенергетичної компанії Франції EDF, які систематично залучаються до участі в партнерських перевірках ВАО АЕС-ПЦ. Команду викладачів очолив спеціаліст ВАО АЕС-ПЦ Лорен Бордоно. Беручи до уваги ситуацію, пов’язану з пандемією коронавірусу, навчання проводилось відповідно до стратегії організації заходів ВАО АЕС в умовах пандемії COVID-19.

Оксана Казимирська окреслила декілька цікавих напрямів, за якими проходило теоретичне навчання: «Розуміння ролі та відповідальності експертів та керівників напрямів партнерських перевірок; розробка плану роботи за напрямом перевірки (area lead plan); побудова ділових стосунків з контрпартнерами, проблемні питання; розробка фактів, практичні вправи; навички проведення інтерв’ю та спостережень; відпрацювання вправи «жовті карточки» (yellow sticky exercises); розробка області для вдосконалення; розробка заключних звітів з області для перевірки; розробка фактів з культури безпеки тощо. Практичне навчання проходило безпосередньо на АЕС Шинон (Франція)», – підсумувала Оксана Казимирська.

Варто зазначити, що в рамках підтримки процесу партнерських перевірок 6-28 березня поточного року Оксана Казимирська взяла участь у партнерській перевірці енергоблоків №№1,2 АЕС Фламанвілль (Франція). Аби відзначити наполегливість та безумовний вклад у проведення перевірки, фахівчиню нагороджено «Сертифікатом про досягнення у просуванні до високої майстерності в атомній енергетиці та у сенсі місії ВАО АЕС».

Довідково: АЕС Шинон (фр. Centrale nucléaire de Chinon) — діюча атомна електростанція в центральній частині Франції в регіоні Центр — Долина Луари. АЕС розташована на березі річки Луара на території комуни Авуан в департаменті Ендр і Луара. На електростанції було збудовано сім реакторів. З них 3 енергоблоки з газоохолоджувальними реакторами типу UNGG (англ. Uranium Naturel Graphite Gaz) – закриті (в 1-му енергоблоці зараз розташований музей атомної енергетики). В експлуатації на даний момент знаходяться чотири енергоблоки з реакторами типу PWR, розробки компанії Framatome потужністю по 905 МВт. АЕС Шинон виробляє приблизно 6 % від загального споживання електроенергії Франції.