СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 6:39

В Рівному обвинувачені у вчиненні розбою наполягають на трансляції судового розгляду у прямому ефірі

Проти — захисник одного з трьох обвинувачених та прокурор, вважаючи клопотання про проведення судового засідання в режимі он-лайн безпідставними та необґрунтованими.

На розгляді Рівненського апеляційного суду перебувають апеляційні скарги захисників обвинувачених на вирок Луцького міськрайонного суду Волинської області від 29 травня 2020 року, яким 37-річного уродженця міста Миколаєва Григорія Р., раніше неодноразово судимого, востаннє — вироком Апеляційного суду Миколаївської області у 2004 році за вимагання, розбій, вчинений організованою групою осіб, закінчений замах на умисне вбивство, незаконне заволодіння транспортним засобом, умисне вбивство, крадіжку з проникненням, незаконне придбання та зберігання наркотичних речовин на 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна, звільненого у 2017 році з місць позбавлення волі, визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 187 (розбій, вчинений групою осіб), і призначено покарання  — 8 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного на праві приватної власності майна.

Цим же вироком 29-річного жителя Київської області Віталія Г. та 38-річного жителя Києва Сергія Ш., визнано винними за ч.3 ст. 187 Кримінального кодексу України і призначено покарання — 7 років та 6 місяців позбавлення волі з конфіскацією всього належного на праві приватної власності майна.

Як визнав доведеним суд першої інстанції, 22 жовтня 2018 року близько 03:30 Григорій Г. та його спільники Віталій Г. і Сергій Ш., діючи з корисливих мотивів, одягнувши для маскування камуфльований одяг та маски для приховування обличчя, взявши з собою вогнепальну зброю, перероблену зі стартового пістолета марки «STALKER», споряджений пістолетними патронами травматичної дії, зайшли на територію господарства в селі Городок Маневицького району Волинської області та здійснили розбійний напад на громадянина З., поєднаний з насильством, небезпечним для здоров’я потерпілого. Нападники побили потерпілого, погрожували застосувати зброю, яку направили йому в голову, та заволоділи 1 700 доларами США й 964 гривнями.

У судовому засіданні обвинувачений у вчиненні особливо тяжкого злочину Григорій Р. заявив, що відчуває утиски й упереджене ставлення з боку органів досудового розслідування, слідства та суду, тому й наполягає на відкритості й публічності процесу, у тому числі — прямої відеотрансляції на каналі Судової влади України.

Зауважимо, що діяльність Рівненського апеляційного суду спрямована на забезпечення відкритості і прозорості, залучення ЗМІ до висвітлення його діяльності, сприяння безперешкодній реалізації конституційного права громадян на інформацію і свободу слова та формування в суспільстві позитивного іміджу судової влади загалом, з рівним доступом до правосуддя, як учасників судового розгляду, так і представників громадськості, засобів масової інформації.

Апеляційний суд повідомляє, що розгляд справи відбудеться 6 липня 2021 року о 14:00.