СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 12:30

На енергоблоці №2 Рівненської АЕС стартувало інспекційне обстеження Держатомрегулювання

На майданчику Рівненської АЕС стартувало інспекційне обстеження щодо готовності здійснення діяльності на етапі життєвого циклу «експлуатація ядерних установок енергоблоків №№ 1,2 РАЕС» за результатами періодичної переоцінки безпеки енергоблоку №2.

У грудні 2010 року Рівненською АЕС отримано ліцензію на роботу енергоблоків №№1, 2 у понадпроєктний термін впродовж 20 років, з умовою проведення переоцінки безпеки кожні 10 років та подання відповідного звіту в Держатомрегулювання. Згідно з встановленим терміном фахівцями електростанції виконано переоцінку безпеки, а за її результатами регулятору надано Звіт з періодичної переоцінки безпеки енергоблоку №2. Інспектори впродовж тижня перевірятимуть достовірність інформації наданої у Звіті з періодичної переоцінки безпеки енергоблоку та готовність РАЕС здійснювати діяльність на етапі життєвого циклу «експлуатація ядерної установки».

До складу комісії увійшли фахівці Держатомрегулювання України, а також у ролі експертів залучені представники ДНТЦ ЯРБ. Очолив перевірку заступник директора Департаменту з питань безпеки ядерних установок – начальник відділу ліцензування діючих ядерних установок – державний інспектор Держатомрегулювання Валерій Бугай.

За словами начальника служби аналізу безпеки РАЕС Миколи Дивисенка, під час інспекції на енергоблоці №2 Рівненської АЕС перевірятиметься стан виконання умов ліцензії на експлуатацію ядерної установки; окремих дозволів на пуск енергоблоку №2 після ППР з перевантаженням активної зони; дотримання вимог з ядерної та радіаційної безпеки під час впровадження заходів КЗПБ енергоблоків АЕС; стан реалізації заходів з оцінки технічного стану та продовження терміну експлуатації обладнання, трубопроводів, споруд та будівельних конструкцій систем важливих для безпеки тощо.

«Також буде проінспектовано стан розробки експлуатаційної/аварійної та організаційно-розпорядчої документації; впровадження програм забезпечення якості та систем управління діяльністю у сфері використання ядерної енергії в частині ядерної та радіаційної безпеки. За окремими напрямами буде перевірено стан ядерної, радіаційної безпеки, системи поводження із паливом та стан робіт з усунення на енергоблоці №2 відступів від вимог норм, правил та стандартів з ЯРБ», – прокоментував Микола Дивисенко.

Як зауважив голова комісії Валерій Бугай, після завершення перевірки керівництву Рівненської АЕС та керівникам підрозділів, що перевірялись, будуть повідомлені результати інспекції, висновки та пропозиції членів інспекційної комісії. Вони, зокрема, будуть узагальнені у Акті інспекційного обстеження енергоблоку №2. «Спектр питань доволі широкий, тому сподіваємось на оперативне надання інформації з боку РАЕС, щоб разом ми змогли своєчасно і в повному обсязі виконати поставлене завдання», – звернувся до атомників Валерій Бугай.