СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 14:10

На Рівненській АЕС реалізуються заходи для інтеграції вітчизняної енергосистеми до європейської

На Рівненській АЕС планується впровадження системи моніторингу перехідних режимів. Така модифікація реалізується відповідно до нових впроваджень та вимог Об’єднаної енергетичної системи України.

Розробка та впровадження інформаційної системи і технічних засобів для моніторингу та аналізу перехідних режимів електроенергетичної системи (СМПР) на Рівненській АЕС передбачає встановлення шести панелей збору інформації на релейних щитах енергоблоків та відкритих розподільчих пристроїв (ВРП), а також однієї комунікаційної панелі. Вищезгадані високоточні засоби синхронізуючих векторних вимірювань з точністю до однієї мікросекунди збиратимуть значення величин і фазних кутів струму й напруги усіх елементів головної схеми електростанції та передаватимуть їх до енергосистеми, де вони централізовано оброблятимуться для контролю перетоків потужності, визначення місця пошкодження, аналізу коливань й асинхронних режимів у системі тощо.

Дана робота є частиною заходів з інтеграції Об’єднаної енергетичної системи України до загальноєвропейської мережі системних операторів передачі електроенергії (ENTSO-Е). Інтеграція енергетичного сектору країни до ENTSO-Е є складовою частиною Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС.

Наразі МПП «Анігер» (м. Київ) вже виготовлено панелі СМПР, а АТ КІЕП (м. Київ) розробляє проєктну документацію для їх прив’язки до діючих кіл релейного захисту та автоматики. Впродовж поточного року обладнання буде встановлено та введено в експлуатацію на Рівненській АЕС. Експлуатація обладнання здійснюватиметься атомниками на автоматизованому робочому місці на ВРП-330 кВ, а його обслуговування проводитиме дільниця з ремонту релейного захисту та автоматики електричного цеху підприємства.

Як відзначає начальник дільниці Дмитро Коваль, реалізація проєкту дозволить вирішити низку завдань з моніторингу, захисту та керування енергосистемою, у числі яких, відновлення енергосистеми, режимне та протиаварійне керування, управління розподіленою генерацією та резервами потужності. «Отримана в реальному часі інформація від реєстраторів перехідних режимів Рівненської АЕС буде оброблятися програмним забезпеченням на диспетчерському пункті НЕК «Укренерго», що сприятиме оперативному реагуванню на будь-які аварійні ситуації в енергосистемі та збереженню ресурсу задіяного обладнання, а також у цілому дозволить підвищити рівень безпеки роботи енергоблоків», – підкреслює енергетик.

Довідково: Європейська мережа системних операторів передачі електроенергії ENTSO-E об’єднує 43 оператори у 36 країнах європейського континенту. Українська енергосистема має стати частиною європейської у 2023 році. Основними інтеграційними етапами планується переоснащення мережі, налагодження диспетчеризації, удосконалення резерву генерації та її автоматичного контролю.