СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 20:24

П’ять реабілітаційних центрів на Рівненщині працюють з порушеннями

Такі першопочаткові результати перевірок поліцейськими пансіонатів для громадян похилого віку, будинків-інтернатів для осіб з інвалідністю, реабілітаційних центрів для нарко та алкозалежних, які діють на території області.

Про це сьогодні, четвертого лютого, повідомив заступник начальника ГУНП в Рівненській області Руслан Стрельбіцький під час брифінгу щодо вжиття позапланових заходів із додержанням вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки. У складі мобільних груп поліцейські спільно із працівниками Державної служби з надзвичайних ситуацій та соцзахисту, охорони здоров’я та Держпраці здійснюють перевірку суб’єктів господарювання та установи, у сфері володінні або користуванні яких перебувають готелі, пансіонати, хостели, будинки для людей похилого віку та осіб з інвалідністю.

«Поліція у межах наданих їй повноважень, передусім, перевіряє, чи добровільно та законно утримується та чи інша людина в таких закладах, особливо в тих, де лікуються від алко та наркозалежності, — зазначив Руслан Стрельбіцький. — Адже нещодавно слідчі скерували до суду кримінальне провадження відносно організованої злочинної групи, яка на Рівненщині організувала та забезпечувала діяльність реабілітаційних центрів, де нібито проходили курс лікування нарко- та алкозалежні особи. Утім, замість медичної терапії вони опинилися в умовах позбавлення волі та піддавались катуванню. За результатами поки що 18 із перевірених таких приватних закладів утримання осіб проти їх волі наразі не виявлено. Однак, п’ять із них працювали без відповідних ліцензій: по два – в Рівненському та Вараському районах та один — у Дубенському. Всі матеріали за цими фактами зареєстровані в Журналі єдиного обліку заяв та повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події. Спільно із органами соцзахситу та охорони здоров’я ми проводитимемо подальшу перевірку, за результатами якої вживатимуться заходи реагування».

Як додав заступник керівника поліції області, поліцейські також з’ясовують інформацію щодо осіб похилого віку, зокрема щодо скарг на заклад, де вони перебувають, скільки їх надходило і якого характеру. Також відслідковується майновий стан громадян на предмет законного утримання і перебування у пансіонатах, будинках для людей похилого віку та осіб з інвалідністю тощо.

Нагадаємо, що відповідні перевірки проводяться та триватимуть до 15 квітня цьогоріч на всій території держави через трагедію, яка трапилась 21 січня в місті Харків у будинку для літніх людей, де внаслідок пожежі загинули 15 осіб.