СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 8:56

На Рівненщині хочуть збільшити фінансову підтримку місцевих фермерів

Сьогодні під час засідання постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку села депутати обговорювали  Програму підтримки фермерських господарств Рівненської області на 2021-2023 роки, яка була затверджена на сесії обласної ради 24 грудня 2020 року. 

Так, Програма підтримки фермерських господарств Рівненської області спрямована передовсім на підтримку малого та середнього сільгоспвиробника. І, зокрема, передбачає кредитування фермерських господарств терміном до 5 років.

За даними департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, сьогодні на Рівненщині працюють 380 фермерських господарств. За період реалізації аналогічної програми, яка діяла в області з 2011 року, 120 фермерських господарств отримали поворотну допомогу з обласного бюджету на загальну суму  8,4 млн. грн.

Програмою, яка прийнята на 2021-2023 роки на підтримку новостворених фермерських господарств заплановано спрямувати 2,39 млн. грн. Зокрема, 750 тис. закладено на поточний 2021 рік.

Як пояснила директорка  департаменту агропромислового розвитку ОДА Надія Переходько, кошти закладають, виходячи з наявних фінансових можливостей обласного бюджету. У той же час, повідомила членам комісії, що місцеві фермери також отримують допомогу завдяки державним програмам, які фінансуються значно краще.

У підсумку, депутати рекомендували поки що залишити Програму підтримки фермерських господарств Рівненської області на 2021-2023 роки без змін. У той же час, за можливості, запропонували збільшити обсяг фінансування цієї програми, коли розглядатимуться зміни до обласного бюджету.