СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 11:40

Завдяки детінізації АЗС громади Рівненщини отримали додаткові 205 мільйонів

За непростих економічних умов для усього світу Рівненщині вдалося збалансувати область та виконати обласний бюджет з профіцитом.

Про це голова Рівненської ОДА Віталій Коваль розповів в інтерв’ю «Українським Новинам».

«Нині економічно непрості часи для всієї країни. Та й не лише для країни, а для всього світу! Тож за цих умов основне управлінське досягнення – ми змогли збалансувати область, виконати обласний бюджет з профіцитом. У цьому Рівненщина в трійці найкращих серед інших регіонів. Це вдалося, наприклад, за рахунок легалізації незаконних АЗС в області», – наголосив Віталій Коваль.

Нагадаємо, легалізація «тіньового» бізнесу – одне із завдань, що поставив Президент України Володимир Зеленський під час представлення Віталія Коваля на посаду голови Рівненської ОДА.

«На Рівненщині закрили 156 таких автозаправок, що призвело до збільшення акцизного податку з пального на 47%, а це додаткові понад 205 млн грн. На 14% зросли обсяги реалізації дизельного пального на офіційних АЗС. Також упродовж року в регіоні активно працюють над детінізацією праці, легалізацією кар’єрів тощо», – розповів голова Рівненської ОДА.

Також, за словами Віталія Коваля, у детінізації і легалізації закладено великий економічний потенціал для країни і регіону, тому, маючи унікальний дар природи – бурштин, Рівненська ОДА разом з Держгеонадрами активно займається переведенням в законне русло видобуток бурштину.

«Вже є перші результати. Після прийняття ініційованого Президентом України Володимиром Зеленським закону про бурштин, було виставлено на аукціони перші ділянки на півночі Рівненщини. У результаті початкова вартість права оренди 5 ділянок виросла у 20 разів. Це понад 33 мільйони гривень до держбюджету. Така сума перевищила усі наші сподівання», – зазначив керівник Рівненщини.

Віталій коваль переконаний, що прихід легального інвестора, коли компанії через публічні торги купуватимуть дозвіл на користування надрами, витіснятиме нелегальне бурштиновидобування.

«Ми зацікавлені в залученні таких інвесторів у бурштинову галузь. Адже компанії, які купили право на користування надрами на 5 років, будуть сплачувати податки. Рентна плата в розмірі 30% надійде до бюджетів територіальних громад», – додав Віталій Коваль.