СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 16:58

Експлуатація енергоблоку №1 Рівненською АЕС визнана можливою до кінця 2030 року

Рівненські атомники взяли участь у засіданні колегії Держатомрегулювання щодо результатів державної експертизи звіту з періодичної переоцінки безпеки енергоблоку №1 РАЕС та щодо ефективності використання досвіду експлуатації на атомних електростанціях країни.

Захід відбувся у форматі відеоконференції. Її учасниками стали також фахівці Міністерства енергетики, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки, Державної служби надзвичайних ситуацій, НАЕК «Енергоатом», ЗАЕС, ЮУАЕС, ХАЕС та Профспілкової організації Держатомрегулювання.

Ліцензія на право здійснення довгострокової експлуатації енергоблоку №1 Рівненської АЕС була видана Держатомрегулюванням 10 грудня 2010 року. У листопаді поточного року на електростанції було успішно проведено інспекційне обстеження щодо готовності здійснення діяльності енергоблоком у понадпроєктний термін.

У ході онлайн наради про стан виконання робіт і заходів з періодичної переоцінки безпеки енергоблоку №1 РАЕС розповів головний інженер – перший заступник генерального директора Павло Ковтонюк. Атомник зокрема зазначив, що на енергоблоці виконуються усі необхідні коригувальні заходи в узгоджених обсягах та термінах, у тому числі останні три «постфукусімські» заходи, а також відзначив, що в період ремонтної кампанії 2022 року планується заміна некваліфікованого обладнання відповідно до технічних рішень, погоджених Держатомрегулювання. «Енергоблок №1 Рівненської АЕС може безпечно експлуатуватися в довгостроковий період з наступною переоцінкою безпеки через 10 років», – наголосив у своєму виступі Павло Ковтонюк.

Учасники засідання обговорили результати держекспертизи Звіту з періодичної переоцінки безпеки енергоблоку №1 РАЕС, відповідно до яких рівень безпеки блоку відповідає нормам і правилам з ядерної та радіаційної безпеки. За підсумками фахівців Держатомрегулювання та ДНТЦ ЯРБ, у порівнянні з результатами попередньої переоцінки стан безпеки блоку не погіршився, що обумовлено впровадженням низки заходів з підвищення безпеки на ньому. Генеральний директор РАЕС Павло Павлишин під час відеоконференції підкреслив, що усі заходи з підвищення безпеки було виконано у передбачений термін, без жодних перенесень.

У результаті колегія Держатомрегулювання затвердила Висновок держекспертизи ядерної та радіаційної безпеки Звіту та визначила обґрунтованою можливість безпечної експлуатації енергоблоку до 22 грудня 2030 року. З успішним проходженням періодичної переоцінки безпеки енергоблоку №1 Рівненську АЕС привітав голова Держатомрегулювання Григорій Плачков. Під час заходу експерти також обговорили аналіз досвіду експлуатації АЕС України та виконання коригувальних заходів щодо подій за рік минулий та поточний, а також визначили питання, які потребують уваги.