СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 11:47

Рівненщина долучається до всесвітньої кампаніїї «16 днів проти насильства»

Відзавтра на Рівненщині стартують “16 днів проти насильства”. Це Всесвітня кампанія щодо привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

Міжнародна спільнота щорічно підтримує акцію «16 днів проти насильства». Тисячі громадян та сотні державних і громадських організацій з більш ніж 100 країн світу активізують з 25 листопада до 10 грудня свої зусилля заради об’єднуючої мети: збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства у співвітчизників, створити в конкретному регіоні соціальний простір, вільний від насильства.

Зокрема, у рамках даної кампанії на Рівненщині заплановано ряд заходів:

  • 25 листопада прес-брифінг для представників ЗМІ Рівненщини. Початок проведення 14 година. Місце проведення: майдан Просвіти, 1, м.Рівне, Рівненська ОДА, 6 поверх, 601 аудиторія.
  • трансляція в соціальних мережах відеоролика за участю керівництва області про найважливіші заходи, що відбудуться в рамках акції на Рівненщині;
  • з 25 листопада по 10 грудня 2020 року підсвічування в темну пору доби будівлі облдержадміністрації, райдержадміністрацій, міськвиконкомів, інших адміністративних будівель міста, села, селища у помаранчевий колір, що символізує боротьбу з насильством;
  • проведення міжвідомчих координаційних рад за участі суб’єктів взаємодії, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству;
  • з 26 листопада по 1 грудня відбудуться виїзди мобільного консультативного пункту у складі представників державних структур, соціальних служб, правоохоронних органів, центрів безоплатної вторинної правової допомоги та громадської організації “Центр “Чайка” до ОТГ області з метою проведення інформаційних зустрічей та надання консультацій громадянам.

Окрім того, у закладах освіти проводитимуться навчальні заняття, лекції, вебінари, круглі столи та інші заходи. Зокрема,  для них використовуватимуться матеріали, які було підготовлено та адаптовано у межах проекту Ради Європи «Боротьба з насильством щодо дітей в Україні»:

  • Відеоролик «Розкажи дорослому, якому довіряєш» щодо попередження сексуального насильства щодо дітей у колі довіри;
  • Буклет «Дізнайся про свої права в цифровому середовищі» з рекомендаціями Ради Європи щодо поваги, захисту та здійснення прав дитини в цифровому середовищі для дітей та молоді
  • Відеоролик «Почни говорити» для дітей та дорослих щодо попередження сексуальних домагань у спорті
  • Серія із 6-ти навчальних відеоуроків для батьків та дорослих, які працюють з дітьми та для дітей «Батьківство в епоху цифрових технологій»:

Захист дітей онлайн;

Сексуальний шантаж;

Секстинг;

Секс-чатинг;

Грумінг;

Зображення сексуального характеру, що використовуються для помсти.

Також МОН спільно з Громадською спілкою «А21 Україна» з нагоди Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» пропонує до перегляду вебінар для педагогічних працівників щодо протидії торгівлі людьми, який допоможе провести навчальні заняття (уроки) з дітьми щодо протидії торгівлі людьми та ознайомитися з іформаційними матеріалами  до таких занять (уроків).

Довідка. Україна приєдналася до акції “16 днів проти насильства” у 2001 році. Через рік заходи та ініціативи акції, проголошеної другим Всеукраїнським конгресом жінок, пройшли вже у 20 регіонах України, об’єднали 75 всеукраїнських громадських організацій та широке коло представників державних структур. Цього року Мінсоцполітики України в рамках інформаційної кампанії  створили відеоролик, до якого увійшли відео-звернення керівників обласних та Київської міської державної адміністрації про анонсування найважливіших заходів регіонального рівня.