СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 11:38

Туризм зі смаком. Мацик – кулінарна візитівка Полісся

«Рівненщина туристична» уособлена своїми неймовірними локаціями – так званими «туристичними магнітами». Та невід’ємною її частиною є гастрономічний туризм.

«Гастрономічний туризм набуває все більшої популярності в Україні та світі. Особливе місце у ньому займає традиційна кухня, відтворенні забуті рецепти прабабусь у поєднанні з природними надбанням краю. Цьогоріч, разом із «Агенцією сталого розвитку міста» ми представили проєкт – «Кулінарна спадщина». Він спрямований на пошук автентичних страв з кожного куточка області, а також виробників регіонального продукту», – розповідає про втілені задуми заступник голови Рівненської ОДА Сергій Гемберг.

За його словами, відкриттям стали кулінарні експедиції Поліссям. На їх основі створили цілий «Каталог автентичних страв», мета якого є популяризація поліської кухні до емоційного туризму. Адже тут, насамперед, увага приділяється знайомству з місцевою кухнею, її кулінарними досягненнями або просто цікавими особливостями.

Серед італійських вин, швейцарських благородних сирів, віденської кави, французької екскарго та українських борща і вареників, не менш значуще місце займає мацик.

Справжню автентичну страву Рівненщини, яка є візитівкою Полісся, можна спробувати, відвідавши Поліський край. Цікавим є джерело походження назви цієї страви. Впродовж періоду, коли міхур з м’ясом висів на горищі господині час від часу мацали його, від поліського діалектичного “мацати” — натискати пальцями рук, перевіряючи на готовність.

Також після карантину, цю страву можна буде знайти у меню ресторанах Рівненщини.

А для справжніх гурманів пропонуємо спробувати приготувати вдома автентичні страви, що споконвіків готували на Рівненщині. Отож, МАЦИК – рецепт якого отримано в селі Сварицевичі на Дубровиччині, з епіцентру виникнення традиції приготування цієї страви.

Важливо, що готувати мацик починали перед Колядьми, тобто Різдвом, і споживати не раніше початку косовиці – сінокосу. Адже саме за правильного температурного режиму та “гуляння” вітру на горищі мацик не псувався і якісно висихав.

ІНГРЕДІЄНТИ

5 кг свинини (частина лопатки, стегна)
1 сечовий міхур свинячий або 1 шлунок
200 грам солі
50 грам чорного перцю
20 г сушеного лаврового листа 1 ч.л. лимонної кислоти
1,5 л води

ПРИГОТУВАННЯ МАЦИКА

Сечовий міхур добре промити холодною водою, вивернути навиворіт та легко ножем вичистити. Очищений міхур замочити на 5-7 годин в розчині холодної води та лимонної кислоти. Після цього добре промити холодною водою. М’ясо порізати великими шматками та покласти у велику миску. До м’яса додати сіль, мелений чорний перець та шматки лаврового листя. Все добре вимішати руками та міцно начинити міхур м’ясом, щоб не було повітря всередині. Отвір в міхурі щільно зашити або зав’язати ниткою. Мацик майже готовий. Наповнений міхур підвішуємо в добре провітрюваному приміщенні, найкраще – на горищі. Через 6-8 місяців м’ясо готове до споживання.

Запропонований рецепти – це лише частина страв, які внесено до кулінарного каталогу “Смакуй рівненське: автентичні страви та напої”. Вивчайте традиційну місцеву кухню та спробуйте автентичний смак регіональних страв. Переглянути весь кулінарний каталог можна за посиланням https://bit.ly/3cGJ3FY.

Нагадуємо, проєкт «Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна та Рівного» створено та реалізовується за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. За зміст несе відповідальність лише ГО «Агенція сталого розвитку міста», і він не відображає позиції Європейського Союзу.