СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 15:18

Новообраних міських голів Рівненщини вчили управляти громадами

Для новообраних міських голів Рівненщини відбулися навчання щодо життя громад після виборів. Практикум спрямований на роботу з місцевими радами, які раніше були районними центрами.

Його організувало Рівненське РВ АМУ із застосування законодавства «Життя громад після виборів: нові документи, інші правила, перші кроки у змінених статусах». Захід, організований в рамках проєкту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує АМУ, відбувся в офлайн та онлайн форматах.

Відкриваючи засідання, консультант з правових питань Василь Курилас зауважив, що тема заходу є актуальною, адже нині гаряча пора – 25 жовтня відбулися перші місцеві вибори на новій територіальній основі.

«Органи місцевого самоврядування отримали розширене коло повноважень, а відтак виникає більше організаційно-кадрових питань, щоб правильно провести реорганізацію та розпочати повноцінно працювати в умовах оновленого законодавства. Сподіваємося, що ви отримаєте відповіді на більшість піднятих питань», – зазначив Василь Курилас.

Директор департаменту економічного розвитку і торгівлі Рівненської ОДА Костянтин Мокляк нагадав про головні завдання територіальних громад. При цьому зазначив, що обласна адміністрація і надалі буде партнером для усіх територіальних громад.

Серед питань, які розглянули – приблизний  сценарій першої сесії місцевої ради, завдання, які має вирішити робоча група для підготовки першої сесії, повноваження голови та секретаря ради, порядок денний першого та другого пленарного засідання першої сесії ради, постійні комісії ради, формування структури виконавчих органів.

Акцентували увагу на типових помилках, що зустрічаються на практиці під час перших кроків для нових громад після місцевих виборів.

Директорка департаменту фінансів Рівненської ОДА Лідія Біляк розповіла, як сформувати бюджет громади в умовах завершення адміністративно-територіальної реформи. З 2021 року у територіальних громадах  мають бути створені окремі фінансові органи як  юридичні особи. Потрібно переглянути мережу бюджетних закладів та закласти видатки на їх утримання на наступний бюджетний рік. Крайній термін прийняття бюджету на 2021 рік –  25 грудня цього року.

Людмила Кушнер консультантка з бюджетних питань Проєкту ПУЛЬС Рівненського РВ АМУ зупинилася на проблемних бюджетних питаннях.  Нагадала про новації у Бюджетному кодексі, роз’яснила бюджетну складову передачі-приймання майна у комунальну власність.

Повідомляє Рівненське РВ АМУ в рамках Проекту ПУЛЬС