СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 10:22

На Рівненщині створили сучасний технологічний центр для електрогазозварників

На Рівненщині продовжують розвивати мережу навчально-практичних центрів. 19-м за рахунком став НПЦ за професією «Електрогазозварник» на базі державного навчального закладу «Дубенське вище художнє професійно-технічне училище».

Сьогодні відбулось його урочисте відкриття.

«Розвиваючи мережу навчально-практичних центрів, ми кардинально змінюємо відношення до ВУЗів, які надають професійну освіту, – звернувся до присутніх голова Рівненської ОДА Віталій Коваль. – Адже виробничі професії мають бути точкою росту Рівненщини в цілому. Коли три сторони трикутника «бізнес-освіта-влада» працюють в одній синергії, тоді ми випускаємо таких робітників, які потрібні регіону. Відкриття навчально-практичного центру – це однозначно подія обласного масштабу».

Нині у закладі навчається 84 учні за спеціальністю «електрогазозварник». Тепер вони можуть професійні навички здобувати на сучасному обладнанні – українського, німецького, австрійського та польського виробництва.

На створення сучасного технологічного простору з обласного бюджету спрямовано 2,3 млн грн. За ці кошти придбано зварювальне потужне обладнання. Також на проведення ремонту приміщення центру були витрачені 31,4 тис грн власних коштів закладу. Центр складається з виробничих майстерень: одна оснащена напівавтоматичним обладнанням і має 12 робочих постів, інша – призначена для ручного дугового і газового зварювання, має 9 постів.

«На сьогодні в Україні лише 22 відсотки випускників із закладів професійної освіти. Водночас, у більшості цивілізованих країнах – 40 відсотків. Тому потрібно розбудувати якісний потенціал профтехосвіти», – відзначив начальник управління освіти і науки Рівненської ОДА Петро Коржевський.

Для проходження виробничої практики та працевлаштування кваліфікованих робітників заклад співпрацює із місцевими роботодавцями, зокрема, Дубенським ливарно-механічним заводом, ТОВ «Дубнотех», ПАТ «Дубенський завод гумово-технічних виробів». Більшість підприємців співпрацюють з училищем декілька десятків років.

Голова ОДА Віталій Коваль звернувся до керівників інших закладів – брати приклад та відновлювати діалог із бізнесом з метою аналізу ринку праці. Адже від такої співпраці виграють усі – молодим фахівцям не потрібно буде перекваліфіковуватись, а бізнесмену – затрачати кошти на навчання працівника.

До слова, на Рівненщині найбільша мережа навчально-професійних центрів.