СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 6:38

Олексій Муляренко: Необхідно припинити хаотичне і несистемне управління нашим містом

Про те, як реалізувати передвиборчу програму та яких змін потребує Рівне, аби стати комфортним для життя спілкуємося із кандидатом на посаду міського голови від партії “Сила і Честь” Олексієм Муляренком.

 25 жовтня 2020 року відбудуться вибори міського голови міста Рівне і Рівненської міської ради. Чому ви балотуєтесь?

Вже скоро, рівняни будуть вирішувати кому віддати в управління рідне місто. Чи це будуть люди, які тут виросли, живуть і багато зробили для міста, чи це будуть пустослови-балакуни, які заради наживи готові пообіцяти людям золоті гори. Тому й не дивно, що зненацька в місті з’явилось стільки “господарників” які добре “знають” як між собою ділити наші гроші. Мене турбує в що може перетвориться наше місто, якщо віддати його в руки невігласів, корупціонерів чи кримінальників.

Ваша передвиборна програма складається з трьох частин: заможне місто, зручне місто і гарне місто. Що Ви маєте на увазі говорячи про заможне місто?

На моє переконання, найважливішим питанням управління містом не є питання як витратити кошти громади, а як наповнити міську казну. Тому, я в своїй програмі чітко акцентую увагу на тому, що місто повинно стати заможним, мати достатньо своїх ресурсів, щоб успішно розвиватись та процвітати. Як успішний бізнесмен і досвідчений управлінець я знаю як цього можна досягнути. Формула успіху проста: по-перше треба зменшити зайві витрати, а по-друге треба збільшити надходження в міський бюджет та на міські програми.

А створивши заможне місто, ми зможемо зробити місто і зручним для проживання рівнян і зберегти і примножити його самобутню красу.

Мало хто з кандидатів говорить про те звідки взяти кошти. А які конкретні кроки Ви і Ваша команда пропонуєте щоб зробити місто заможним?

Перш за все, треба провести аудит ефективності управління комунальним майном міста і фінансового менеджменту комунальних підприємств міста Рівне. Лише цей крок дасть змогу оптимізувати управлінські процеси, зекономити, а відповідно і вивільнити до 15% коштів бюджету на інші муніципальні потреби міста. А по друге місто повинно збільшувати свою базу податкових надходжень. Тому варто підтримувати і сприяти розвитку підприємництва міста, не на словах, а реально допомагати молодим підприємцям, підтримувати створення нових стартапів та інновацій, залучати інвестиції до побудови важливих для міста об’єктів.

Ми маємо унікальне географічне положення, яке дозволяє нам бути важливим транспортним вузлом північно-західного регіону України. Маємо Міжнародний аеропорт “Рівне”, залізничний вузол, а також транспортний вузол, де перетинаються три міжнародні автомагістралі. І місто повинно на цьому заробляти. Не робити цього — безвідповідально.

Створення і промоція туристичного кластеру (готелі, ресторани, музеї), промоція інших успішних підприємств міста таких як, наприклад Льонокомбінат, дозволить їм збільшити свої прибутки, а отже і надходження в міську казну від прибуткового податку. Ну і, звичайно, слід працювати з коштами міжнародної технічної допомоги, інвесторів, які готові реалізовувати свої проекти в нашому місті.

А в чому Ви бачите відмінність між зручним і гарним містом? Це не одне й те ж?

Так, справді, на перший погляд ці поняття ніби тотожні. Але зручне місто для нас, це передусім місто де рівнянам зручно й комфортно жити, працювати, відпочивати, розвиватися. Ми зустрічались з ІТ-кластером міста Рівне і спитали якої допомоги вони б хотіли від міста. І їх відповідь заскочила нас зненацька: “Допомоги не треба, ми хотіли б просто зручно жити в місті Рівне”. А як можна зручно жити в місті, де практично немає велодоріжок, де занедбані парки і водойми, немає медіатек, коворкінгів, сучасних громадських просторів? Тому, коли ми говоримо про зручне місто, ми говоримо про місто, де немає заторів, де вулиці освітлені і люди почуваються в безпеці, де немає хаотичної забудови, де інтереси мешканців міста переважають над інтересами забудовників чи чиновників.

А ось коли ми говоримо про гарне місто, то ми говоримо про самобутнє унікальне Рівне. На жаль, сьогодні наше рідне місто застигло в радянській епосі. Хоча  ми маємо своє неповторне обличчя і маємо чим пишатись! Це — наші люди, наші досягнення в спорті, мистецтві, культурі, а також це наші найбільші і найкращі в Західній Україні зоопарк і спортивна арена на Макарова, яка ще, наразі, будується. Тому, треба не лише зберегти це, але й примножити красу міста: очистити нашу красуню річку Устя і відродити її набережну, впорядкувати територію навколо озера Басів Кут, створити Художній музей і Мистецьку галерею тощо.

Планів, як бачите — багато, і я знаю, що я, на відміну від моїх опонентів, маю відповідні знання, досвід, план дій, гарну команду і зможу це зробити. Честь маю! Слово тримаю!