СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 11:54

Приклад на всю країну. Рівненський госпіталь для реабілітації бійців стане ще більш потужним

Під час візиту до Рівненського госпіталю ветеранів війни у Президента України Володимира Зеленського виникла ідея побудови аналогічних закладів в Україні. Його надихнув цей унікальний заклад з сучасним обладнанням та фахівцями. Тут лікуються та проходять реабілітацію учасники бойових дій. Під час тривалого перебування у госпіталі з пацієнтами можуть знаходитися й їхні рідні.

Унікальності закладу додає й створення на базі госпіталю Республіканського центру лікування та реабілітації наслідків нейротравми для учасників бойових дій. Це перший в системі охорони здоров’я подібний заклад. Тут проводять діагностику, надають висококваліфіковану медичну допомогу, а також медичну, психологічну, психосоматичну й соціальну реабілітацію.

«Центр працює з грудня 2017 року. За цей час курс лікування та реабілітації пройшли 534 пацієнти. Їх приймають з усієї країни. Вони мають важкі черепно-мозкові та спинальні травми, які потребують тривалого лікування та реабілітації. Завдяки центру вдається значно поліпшити їхнє здоров’я. Адже заклад оснащений сучасним реабілітаційним обладнанням і тренажерами, працюють три зали фізичної реабілітації. Пацієнти займаються в басейні, де роблять перші кроки після травмування, відновлюють рух», – розповів директор обласного госпіталю ветеранів війни Андрій Бурачик.

«Подивіться на ці умови, які були створені. Ось такими мають бути реабілітаційні заклади. Тут дякують за фахівців та умови», – відзначив уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій Вадим Свириденко.

Тому за дорученням Президента у Рівненській ОДА вже готують документи, аби підрахувати вартість госпіталю ветеранів на Рівненщині. Це дасть розуміння, скільки коштів необхідно для створення подібних закладів у різних регіонах України.

«По всій країні, де потрібні ці центри, зробимо програму із побудови таких госпіталів. Можемо подумати й про наступний рік, адже у цьому році ухвалюється бюджет», – заявив Володимир Зеленський.

Крім того, Глава держави пообіцяв посприяти госпіталю в закупівлі техніки для комп’ютерної та магнітно-резонансної томографії, а також вирішити питання реконструкції терапевтичного корпусу.

«Ми дуже задоволені тим, що Президент побачив наші здобутки та напрацювання, а також помітив те, у чому нам треба допомога. Він пообіцяв посприяти у вирішенні багатьох питань, зокрема – у добудові спеціального переходу, який ми не можемо реконструювати вже 3 роки, а також закупівлі важливого обладнання. У результаті – ми зможемо підписати ще більше пакетів послуг із НСЗУ та надавати ще якіснішу допомогу для наших бійців», – розповів Андрій Бурачик.

Ідеться про будівництво переходу, що з’єднує лікувальний корпус закладу, де розміщений Республіканський центр, із фізіотерапевтичним корпусом. Для цього необхідно майже 20 млн грн. Зведення може зайняти приблизно рік.

«Я скажу Прем’єр-міністру, щоб розглянув це питання. Це ж насамперед життя, умови та здоров’я наших воїнів», – зазначив Глава держави.

Оновлення дасть змогу пацієнтам з обмеженими фізичними можливостями безперешкодно переміщатися корпусами закладу. Це вкрай необхідно особливо в холодну пору року, адже через обмежені можливості пересування пацієнти хворіють від переміщень надворі.

Довідково Зараз у Республіканському центрі проходять лікування та реабілітацію 32 учасники АТО. Загалом курс лікування та реабілітації пройшли 534 пацієнти. А у самому госпіталі щороку отримують стаціонарне лікування близько 5 тисяч ветеранів війни.